Sürekli olarak söylediklerinizin kulak ardı edildiğini mi hissediyorsunuz? İnsanlar genel olarak sizi görmezden mi geliyor? İkinci planda kaldığınızı mı hissediyorsunuz? Bazen değersizlik hissine mi kapılıyorsunuz….
Diğerlerine kıyasla bulunduğunuz bir ortamda nispeten daha mutlu bir insan olmak ister misiniz?
Sürekli olarak görmezden gelindiğinin hissiyatı, kendi ve başkaları hakkındaki düşünceleriniz sizin üzerinizde olumsuz bir etki yaratabilir. Bu durum, özellikle de neden böyle hissettiğiniz veya başkalarının sizi neden görmezden geldiklerinin farkında değilseniz etkisi çok daha büyük olabilir.
İyi ve sağlıklı ilişkilere sahip olmanın sizi daha iyi yapabileceği veya daha değerli hissedeceğiniz evrensel olarak kabul edilen bir gerçektir.
Bu nedenledir ki kendinizi iyi hissetmek ve sağlıklı bir ruh haline sahip olmak için insanların söylediklerinizi görmezden gelmesine neden olan bazı alışkanlıklarınız olabileceğinin farkında olmak büyük kazançlar sağlayacaktır.
Başlamadan önce, bu videonun bu konuda farkındalık kazanmanıza yardımcı olmayı amaçladığını lütfen unutmayın,
O halde insanların sizi görmezden gelmesine neden olabilecek beş alışkanlığa bakalım:
1.Başkalarını dinlemiyorsunuz
Karşınızdaki insanlardan çok daha fazla konuşma eğiliminde olduğunuzu hissediyor musunuz? Ya da sadece kendiniz hakkında mı konuşuyorsunuz?
Cevabınız evet ise, insanların sizi görmezden gelmesinin bir nedeni de bu olabilir. Başkalarının konuşmasına izin vermeden sürekli kendinizden bahsetmeniz birçok kişiyi rahatsız edebilir.
Bu durum diğer insanların bakış açısıyla ilgilenmediğinizi gösterir. Ancak tıpkı ekonomik yaşam gibi ilişkilerde al-ver prensibiyle gelişir. Konuştuğunuzda dinlenilmek istiyorsanız başkalarını da dinlemek zorundasınız. Burada bir şeyi belirtmekte fayda var. Çok konuşuyor olmanız çok dinlediğiniz anlamına gelmez.
Belki paylaşacak çok şeyiniz vardır. Bu nedenle diğer insanların düşüncelerine veya konuşmasına katlanmak istemiyor olabilirsiniz. Bu durum konuşmayı yönetmeyi güçleştirir ve karşı tarafa nedenini dahi bilmediği bir şekilde sizden nefret etmesini, bir daha asla görüşmek istememesini içten içe hissetmeye başlayabilir. Yani hakkınızda yanlış bir izlenim bırakır.
2. Çok fazla eleştiriyorsun
Yakınınızda bulunan kişilerin her zaman en iyisi olmasını isteyen, onlara her zaman hangi hataları yaptığını söyleyen biri misiniz?
Eğer bunları yapan sizseniz, gerçekten takdire şayan ve şefkat dileneceğiniz zamanlar yakın demektir. Özellikle sadece yakınızda bulunan kişilerin hatalarına odaklanıyorsunuz. Hatalarına odaklandığınız içinde sürekli olarak onları görüyor ve dillendirirsiniz.
Sadece eleştirmeyi bilen bir izlenime sahipseniz eninde sonunda, iyi niyetli olsanız bile, herkes tarafından görmezden gelinmenizi sağlayacaktır. Bu durum sevdikleriniz hata yaptığında onlara hiçbir şey söylememeniz anlamına gelmez.
Burada önemli olan ölçülü eleştirinin kişisel gelişim için önemli olduğudur. Ancak, eleştiri yaparken işin içine cesaretlendirme ve iltifat katmak eleştirinin şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir.
Mesela, yemek yapan eşinizin yemeğe tuz atmayı unutmasını eleştirecekseniz. Bunu iltifat ve cesaretlendirme katarak; “Bu akşamki yemeğin lezzeti muhteşemdi, senin yemek yeteneklerin gerçekten harika. Sadece, tuz eklemeyi unutmuşsun galiba, ama bu bile yemeğin tadını etkilememiş veya Yemeğin tadı gerçekten harika, senin ellerinle yapılan her şeyi seviyorum. Belki bir sonraki sefere, tuz eklemeyi hatırlayabiliriz, böylece ellerinin lezzetiyle tadı daha da mükemmel olabilir.”
Şeklinde söyleyebiliriz. Bu durum hem eleştiriyi hem iltifatı hemde cesaretlendirmeyi barındırır ve emin olun hem ilişkiniz hem de iletişiminiz daha mükemmel olacaktır.
3. Olumsuzluklarla Dolusunuz
Sizin için bardağın bir yarısı daima boş mu?
Kendinizi genellikle birinden kaçıyormuş gibi hissettiniz mi? Karşınızdaki kişi sürekli olarak olumsuz şeyler söylüyor mu? Cevabınız evet ise, insanların olumsuzluklara karşı nasıl tepki verdiğini biliyorsunuz demektir.
Sürekli şikâyet ediyor veya olumsuz şeyler söylüyorsanız, bu insanların sizi görmezden gelmesi için bir neden olabilir.
Yapılan bir araştırmaya göre insanlar olumsuzluklardan ve olumsuz şeyleri duymaktan ne pahasına olursa olsun kaçınıyor. Çünkü olumsuz durumlar başkalarının ruh halini ve genel refahını etkiler. Hiç kimsede huzursuz hissedeceği bir yerde olmak veya o kişiyle konuşmak istemez.
Bu nedenle, şu önlemleri almak iyi bir fikir olabilir. Hızlı bir gerçeklik kontrolü yapın ve sosyal grubunuz veya yakınınızdaki insanlar için bir olumsuzluk üretim kaynağı olmadığınızdan emin olun.
4. Varlığınız Dikkat Çekmiyor
İnsanlar genel olarak söylediklerinize çok fazla dikkat etmediklerini mi düşünüyorsunuz? Peki tanıştınız mı? Tanışmadıysanız sizi ciddiye almamasının gayet normal olduğunu söyleyebilirim.
Yeni tanışmış iseniz veya daha önceden tanıyorsanız insanların sizi görmezden gelmelerinin nedenleri şu şekilde olabilir;
- Kamusal varlığınız ve güven düzeyiniz. Araştırmalar, insanların ilgisini çekmede başarılı olan kişiler için zaman ödemesi yapma eğiliminde olduğunu gösteriyor.
Yani özgüveni yüksek olan ve olumlu bir ilk izlenim bırakan kişilere daha fazla ilgi gösteriyor. Dolayısıyla, varlığınızın yeterince dikkat çekmediğini düşünüyorsanız, özgüven seviyenizi artırmak iyi bir başlangıç olacaktır. Bu nedenle ilk olarak beden diliniz üzerinde çalışmalısınız. Beden diliniz üzerinde çalıştıktan sonra sohbet yaklaşım tarzınızı kontrol edin ve insanlara nasıl yaklaştığınıza bakın. İnsanların dikkatini çekmek için ilk olarak onların ilgilendiren veya onlarla ilgili bir konu açarak sohbete başlayın.
Burada bir parantez açmak istiyorum; Özgüven ile başkalarını küçümseme veya onlara saygısızlık yapma davranışları karıştırılmamalıdır. Özgüvenli olmak başkalarını küçük düşürüp onlarla alay edip kendini kaf dağında görme davranışı olmayıp insanların insan olduğundan dolayı saygı gösterip değer verilmesidir. Lütfen bu ince çizgiyi unutmayın.
Şimdi abone değilseniz abone olarak gelecekte Özgüven ile ilgili oluşturacağım video için şimdiden yerinizi ayırtabilirsiniz…
Bu faktörlere özen gösterdiğiniz de varlığınızın hissedilmesini ve insanların size daha fazla dikkat etmesini sağlayacaktır.
5. Ne Söyleyeceğinizi Fazla Düşünüyorsunuz
Grup konuşmaları sırasında kendinizi sessiz mi buluyorsunuz? Konuşmadığınız halde konuşmuş gibi hissediyor musunuz?
Eğer öyleyse, bunun en olası nedeni; Konuşmalar sırasında kendinizi görmezden gelinmiş hissetmeniz veya söyleyeceklerinizi fazla düşünmenizdir.
Bu çok doğal bir durumdur ve neredeyse herkes bunu yapar. Bir konuşma sırasında fazla düşündüğünüzde, sanki konuşmaya çok fazla katılmışsınız gibi hissedersiniz. Kafanızın içinde düşündüğünüzde veya kendi kendinizle konuştuğunuzda gerçekte, düşündüğünüzden çok daha az konuşursunuz. Aslında konuşmaya dikkatte ediyor olsanız insanlar ilgilenmediğiniz izlenimini edinebilirler.
Bu nedenle, diğerleri sizi görmezden gelebilir çünkü sosyalleşmek istemediğinizi düşüneceklerdir.
Unutmayın ki, sadece kendi davranışlarınızı kontrol edebilirsiniz, başkalarının davranışlarını değil.
Burada bahsedilen şeylerin olması sizi kötü bir insan yapmadığını bilmek önemlidir. Ayrıca sizi görmezden gelenlerin gerçekten de sadece sizinle ilgilenmiyor olma ihtimalide her zaman vardır. Dolayısıyla kendinizi yormanın bir anlamı yok. Sizinle bir ilişki veya iletişim kurmakla ilgilenmeyen insanlar için kendinizi değiştirmenin pek anlamı yok.
Bunun yerine, enerjinizi sizinle gerçekten ilgilenen ve sizi önemseyen insanlara yönlendirmek daha iyi olacaktır. Üstelik özgüveniniz de yerine gelecektir.
Umarım, insanların size ilgi göstermesine neden olabilecek bazı alışkanlıklar hakkında size fikir verebilmişimdir.
Bunu paylaş:
Ucretsizegitimal sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.