Çin Tıbbı-Temel mekanizmalar; Yinyang, Qigong iç motivasyon

Çin Tıbbı-Temel mekanizmalar; Yinyang, Qigong iç motivasyon

Çin tıbbı nedir? Nasıl bir arka plandan geliyor ki biz bunu sağlıkta kullanacağız veya hangi yönde kullanacağız? Sağlıkta hangi mekanizmalar üzerinde çalışıyor? Qigong yani eğitimimizin ana konusu olan bu sistem, bu egzersiz sistemi, bu nefes sistemi, bu meditasyon sistemi aslında nedir? bir enerji çalışması mıdır ya da sadece bir enerji çalışması mıdır?
sadece egzersiz midir? sadece meditasyon mudur? bunun yönleri nelerdir?

Çin tıbbı ve çigong alanında ustalaşmak, uzmanlaşmak istiyorsanız çin tıbbı ve çigong da da uzmanlaşmak gerekiyor. Bunun arkasındaki düşünce de Yin Yang teorisi, Yin Yang prensibi üzerine hareket ediyor. Böylece diyorlar ki “eğer dışını güçlendirmeyi biliyorsan, içini de güçlendirmelisin. Dış savaşlarla mücadele etmeyi öğrenmek istiyorsan, iç savaşlarına da mücadele edebilmelisiniz.”

Belki de bunu yaşamışsınız yada deneyimlemişsinizdir. Orada binlerce yıllık çok büyük bir bilgi var. Ama bunu anlaması da, kavraması da, benimsemesi de hayata aktarması da genelde çok güç. Çünkü çok karmaşık ve çok mistikleştirilmiş halde. Zaten şöyle bir söz vardır;
“Bu işin çırağı olmak için 5 yıl ustası olmak için 10 yıl lazım” şeklinde.

Artık günümüzde hepimizin böyle onlarca yıl ömrünü verme şansı yok bu tür sanatlara. Ama bu tür sanatların da insanlara katabileceği çok şey var, o yüzden bir bilginin değerli olması için o bilginin bize bir şey katması lazım. Böylece biz bu binlerce yıllık bilgiyi en hızlı ya da en doğrudan insanların hayatına fayda sağlayabileceği şekilde nasıl uygulanabilir ve gerçekçi hale getirebiliriz.

Aslında bu çok basit bir şekilde iki prensibe dayanıyor. Bunlardan birisi misyonumuzu diğeri de vizyonumuzu aslında şekillendiriyor zaten. İlki artık günümüzde zaten ulaşamadığımız bir bilgi pek yok zaten bilgi çağındayız hemen her şeye ulaşabiliyoruz özellikle birkaç yabancı dil de biliyorsak ulaşamayacağımız kaynak yok bu alanda da Çin tıbbı alanında da çigong alanında da. Ama sıkıntı şu ki birincisi çok büyük bir bilgi havuzu olduğu için oradan hangisinin güvenilir olduğunu ya da hangisinin kullanabilir olduğunu seçmek güç olabilir.

İkincisi bunları anladıktan sonra ya da aldıktan sonra uygulama ya da beceriye dönüştürme

konusunda bir aracıya ya da köprüye ihtiyaç duyabiliriz zaten günümüzde eğitmen denen şeyin bunu yapması kanaatindeyiz. Sadece bilgi aktaran kişi olması yeterli değil bu bilgiyle ne yapacağımızı bize aktarabiliyor olmalı bir.
İkincisi bu bilginin sürdürülebilir olması adına içimize o motivasyonla ilişkili bir kıvılcım bırakabilmek o coşkusunuda katabilmeli?

Bir bilgi kullanılamaz olduğu sürece yükten başka bir şey değildir, herhangi bir veriden başka bir şey değildir. Ne zamanki kullanılabilir ne zamanki hayata aktarılabilirdir o zaman değerlidir. Bu yüzden bu binlerce yıllık birikimi uygulanabilir ve gerçekçi yaklaşımlarla ve enstrümanlarla sunma niyetiyle yola çıktık.

 “Umut iradeye nasıl dönüşüyor” Anlatacağım şöyle bir deney var, böcekler üzerine yapıyorlar;Böcekleri suya atıyorlar şöyle bir kaba örnek olarak ama sudan çıkamayacaklar bir boyutta suya atıyorlar ve şunu ölçüyorlar kaç dakika yüzecek, ne kadar dayanabilecek, yani suyun yüzeyinde. İlk ölçtüklerinde 15-20 dakikalarda böcekler yavaştan yorulmaya pes etmeye ve batmaya ve boğulmaya başlıyor. Böylece bunu fark ettikleri an böcekleri alıyorlar, çıkarıyorlar, kuruluyor, besliyorlar, güvende hissettiriyorlar. Tekrar bir böcek ne kadar güvende hissedebilirse ya da nasıl güvende hissettirebilirse?

Ondan sonra tekrar suya atıyorlar ne kadar dayanır? Ve bunu birkaç kere yaptıktan sonra ilk dayanıklılık sürelerinin 2-3 katına çok rahat bir şekilde çıktıklarını görüyorlar ve buradan yola çıkarak şöyle bir çıkarım sağlıyorlar ya da sunuyorlar.

Diyorlar ki belki de o zaman bir canlı bir şeylerin değişebileceğine dair ya da bir şeyin bitebileceğine, dönüşebileceği dair bir inancı, bir umudu olursa çünkü neden “bu suya atmışlardı beni ama çıktım yine bu olabilir” diyebildiğin de gösterdiği iradede kat kat artabiliyor. Biz de buradan yola çıkarak diyoruz ki biz çok fazla bilgiye maruz kalmanın da

bir sonucu olarak sağlığı bazen olduğundan çok daha karmaşık düşünüyor olabilir ve bu yüzden sağlığı çok daha zor ulaşılabilir bir şey olarak düşünebiliriz. Bu yüzden sağlığı veya huzuru veya dönüşümü erişilebilir olması konusunda umudumuzu yitirdiğimiz için bu konuda irade göstermekte zorlanıyor olabiliriz.

O zaman biz bu bilgilerle bir şeylerin dönüşebileceğini, bir şeylerin daha iyi gidebileceğini ve bunu sandığımızdan çok daha sade yöntemlerle yapabileceğimize dahi bir umut oluşturabilirsek, bu konuda sorumluluk alıp irade gösterebilme ihtimalimizi kesinlikle artırırız.

Zaten disiplin dediğimiz şey sürdürülebilir motivasyon ya da dış motivasyonun içe taşınması, iç motivasyona dönüşmesi diyebiliriz ki motivasyonla ilgili de günümüz bilgilerinin söylediği şey şu; “dış motivasyonun ömrü 3 gün. Yani bu ne demek diyelim ki siz bu eğitime katıldınız bugün hoşunuza giden bir şeyler duydunuz ve bu sizi “tamam ya ben yapacağım artık bu hayatımı çeki düzen vereceğim.” Bu sadece dışarıdan size kaynaklanan bir şey olsa ömrü 3 gün. Düzenli eğitimin böyle bir faydası var ama süreci takiben bu bu işi iç motivasyona dönüştürebilecek becerilerle sizi donatabilirsek asıl o zaman biz güzel eğitmeniz asıl o zaman bu güzel bir eğitim.

Çünkü başınızda biri olmaksızın bu bilgileri kullanabilecek beceriye ulaşmanız eğitimden verim aldığınızı gösterir ki bir şeyin iç motivasyona dönüşebilmesi için birkaç unsura ihtiyaç olduğu tespit edilmiş.

Bunlardan birisi ne istiyorum? sorusuna net bir cevap, net ve detaylı bir cevap;
Sağlıklı olmak istiyorum mesela çok genel bunun bir detayı olmalı yani mesela diyebilmeliyiz ki işte “uyku kalitemi geliştirmek ve böylece gerçekten her gece uyuduğumda sabah uyandığımda tazelenmiş şekilde güne hazır bir şekilde enerjik bir şekilde başlamak istiyorum” detaylandırılmış bir sağlık yönü mesela bunu farklı şekilde dallandırabiliriz.

İkincisi “neden istiyorum?” net ve detaylı bir cevap olması gerekiyor. Bu ikisini net ve detaylı bir şekilde cevaplayabildiğimizde iç motivasyonu oluşturmuş oluyoruz.

Bu da ne demek? bir konuyla ilgili yapılması gerekenlerle ilgili sürdürülebilir sorumluluk ve irade gösterebileceğim. Bununla ilgili kaynağım var.

Sırada ne var doğru yöntem. Tamam iç motivasyon hazır, yakıt hazır, araca ihtiyacım var ve çin tıbbı ve çigong bu konuda gerçekten en güçlü araçlardan biri.

Tabii ki tek değil tabii ki benzer ve aynı şekilde etkin birçok yöntem var. Tabii ki bazılarımız bunlar daha etkili bazılarımız başka sistemler daha etkili olabilir ama çin tıbbı ve çigongla ilgili kendi hayatımızda ve yakınlarımıza ve şimdiye kadarki katılımcılarda gördüğümüz gelişmelerle artık içimiz rahat bir şekilde bu alanın gerçekten çok etkili olabileceğini biliyoruz. Şimdi gelelim sağlık nasıl özgürlüğe dönüşüyor? Özgürlükle ilgili tanımımız genelde şu; birincisi “herhangi bir konudaki sürdürülebilirliğin ikincisi karar mekanizmasında olabildiğince bağımsız olmamız. Tabii ki mutlak bağımsızlık diye bir şey bu dünyada yok.

Burada sağlığın rolü ne? Buradaki en basit yaklaşım da şu “hedeflediğimiz her neyse diyelim ki güçlü mü olmak istiyoruz, süper antrenmanlar yapabiliriz, işte yıllarca Savaş sanatları çalışabiliriz. Örneğin bir diz sakatlanması yaşandı, sağlık gitti. Sağlık gittiği an güç gitti örnek olarak işte para kazanmak mı istiyoruz çalışıyoruz ediyoruz sağlık gitti bu da gitti.
Yani herhangi bir şeyin sürdürülebilir olması için zaten makul sağduyulu herkesin ulaşacağı sonuç zemininde mutlaka sağlık olması gerekiyor. O yüzden sağlığın mümkün olduğunu ve sağlığa nasıl ulaşabileceğimiz dair, yöntemleri nasıl kullanabileceğimiz dair bilgiler anlatan bir eğitim vermeye çalışıyoruz.

Melek Öztürk

Kitaplarıma Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ..

Share this content:


Ucretsizegitimal sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Ucretsizegitimal sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin