E- Devlet Onaylı Yaşam Koçluğu Sertifikası
Bir önceki yazımızda MEB onaylı yaşam koçluğu sertifikası gerçeğini anlatmıştık ve Milli Eğitim Bakanlığının hangi eğitimlere onay verip vermediğini yazmıştık. Bu yazıyı okumayan kişiler buradan MEB onaylı yaşam koçluğu sertifikası yazısını okuyabilir.
E-devlet onaylı yaşam koçluğu sertifikası veya e-devlet onaylı sertifika söylemleri son zamanlarda trend olarak ortaya çıktı. Öyle ki eğitim kalitesinde yarışamayan veya rekabette avantaj elde etmek isteyen bazı kurumlarda e-devlet onaylı sertifika söylemleri ortaya çıktı. İşte bu yazımızda e-devlet onaylı sertifika gerçeğini anlatacağız.
E-devlet Onaylı Sertifika Nedir?
E-devlet onaylı sertifika ücretsiz veya ücretli olarak özel kurumlar veya üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerinde verilen eğitim sonrası katılımcıların aldığı belgelerdir.
Bu belgeler her ne kadar özel kurumlar tarafından da verilse aslında sadece üniversitelerin verebileceği belgelerdir. Çünkü Üniversiteler e-devlet sistemine kuruluş olmaları nedeniyle belge yükleme yetkileri bulunmaktadır. Bu nedenledir ki bazı üniversiteler kazanç elde edebilmek adına özel kurumlarla anlaşarak sertifika başı belli bir ücret alıp e-devlet onaylı sertifika olarak duyurmaktadırlar.
e-devlet onaylı sertifikalar sözünde dikkat edilmesi gereken en temel şey e-devlet onaylı ibaresidir. Burada hemen e-devlet, ne anlama geldiğine bakmamız gerekiyor. Çünkü devlet işlerinde her bir sistemin, bakanlığın veya müdürlüğün farklı yetkileri bulunmaktadır. Bu yetkiler doğrultusunda faaliyet göstermekle birlikte yetki alanının dışına çıkması da suç teşkil eder.
E-devlet Onaylı Sertifika Gerçekten Onaylı mı?
Bu soruya cevap verebilmek için e-devlet nedir? E-devlet kapısı nedir? Sorularına cevap verilmesi gerekmektedir. Gelin bu soruya cevabı bizzat e-devlet sitesinden bakalım; buradan e-devlet sitesinde sıkça sorulan sorular kısmına girip e-devlet ve e-devlet kapısı sorularına verilen cevapları okuyabilirsiniz.
Evet, cevapları okuduğunuza göre şimdi bir şeyi fark etmeye hazırsınız demektir. Yazılan cevaplarda görüleceği üzere e-devlet devlet işlerine vatandaşın daha hızlı ulaşabilmesi için ve sunulması için oluşturulmuş bir elektronik platform olduğu açık bir şekilde anlaşılmaktadır.
Peki Sunum Sistemi Olan Bir Platform Nasıl Onay Verir?
E-devlet onaylı sertifika sözü kullanıldığında e-devletin kendi sitesinde yaptığı tanıma dahi aykırı olarak hareket edildiğini anlayabiliriz. Çünkü e-devlet onaylama merci olarak oluşturulmuş bir sistem değildir. Tanımdan da anlaşılacağı üzere e-devlet sadece devlet kurumlarında olan belgelerinizi sunmak için oluşturulmuş bir sistemken nasıl olurda onu onaylama aracı olarak görüp e-devlet onaylı sertifika olabilmektedir.
İşte buradan da anlaşılacağı üzere e-devlet sitesinin onay merci olmadığı halde onay merci gibi lanse edilerek e-devlet onaylı sertifika denmesi neye hizmet etmektedir.
E-devlet Onaylı Sertifika Nasıl Verilir?
E-devlet onaylı sertifika vermek isteyen özel kuruluşlar herhangi bir üniversite ile anlaşarak üniversiteye sertifika başı ücret ödeyerek sertifikaların e-devlette görünmesini sağlar. Bu sayede e-devlet onaylı tabiri kullanılır. Oysa gerçek üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerinin onayıdır. Ancak pazarlama aşamasında şu üniversitenin şu sürekli eğitim merkezinden diye bir tabirin kurs alıcısı tarafından yeterli talep görmeyeceği düşüncesi ile e-devlet onaylı sertifika tabiri kullanılmaktadır.
E-devlet Onaylı Sertifikalar Geçerli mi?
E-devlet onaylı sertifikalar herhangi bir kurumun vermiş olduğu sertifikalar ile aynı işlevi görmektedir. Tek farkı sunum yöntemidir. Bu yöntemde üniversitelerin elinde olduğundan ve katılımcının içini rahatlattığından, katılımcı da “e-devlette görünüyor kesin geçerlidir” algısı nedeniyle talep görmektedir.
Ancak gerçek şudur;
MEB onayladığı eğitimler listesinde olan kurslar (buradan ulaşabilirsiniz), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı olarak mesleki eğitimleri belgelendirme yetkisine sahip olan Mesleki Yeterlilik Kurumu yani MYK listesinde olan mesleki kurslar (buradan ulaşabilirsiniz) hangi üniversitenin sürekli eğitim merkezinde alınırsa alsın, e-devlette dahi görünse bu durumda o sertifikalar geçerli değildir. Herhangi bir mesleki işe başlayamaz, geçerli olarak e-devlet onaylı sertifikayı sunamazsınız.
Mesela;
Aşçılık eğitimi almaya karar verdiniz. Aşçılık kursu Milli Eğitim Bakanlığı müfredat alanında bulunmaktadır. Bu nedenle e-devlet onaylı aşçılık kursu aldığınızda bu belgeniz hiçbir anlam ifade etmez ve geçerliliği söz konusu dahi değildir.
Ancak MEB onaylı sertifikalarda geçerlilik bulunur. Bunun haricinde Mesleki Yeterlilik Kurumu olan MYK’ nın listesinde bulunan güzellik uzmanı olmaya karar verdiğinizde ve e-devlet onaylı güzellik uzmanı eğitimi alarak bu mesleği yapamazsınız. Bu belgeniz ile güzellik uzmanı olamayacağınız gibi yerinizi açamazsınız ve güzellik uzmanı olamazsınız. Ancak MYK onaylı kurumlardan eğitim alırsanız ve MYK onaylı sertifikanızı alırsanız güzellik uzmanı olabilirsiniz.
MEB onayı dışında kalan kurslarla MYK onayı dışında kalan kurslar için e-devlet onaylı sertifika alınabilir. Ancak geçerliliğinin diğer kurumlarda alacağınız belgelerle aynı düzeyde olduğunu unutmayın. Sertifikalandırma da asıl önemli olan şey kursu bitirdiğinize dair elinizde bir belgenin bulunmasıdır. Bu nedenle kursu aldığınız kurumdan aldığınız bitirme belgesi önemli olmakla birlikte kursu aldığınızda size kesilen faturayı kaybetmemeniz önemlidir.
Kişisel Gelişim Eğitmeni
Bunu paylaş:
İlgili
Ucretsizegitimal sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
8 comments