Hıltlar Nedir? İnsan Vücudundaki Doğal Karışımlar

Hıltlar Nedir? İnsan Vücudundaki Doğal Karışımlar

Hıltlar ikiye ayrılır: –    doğal/tabii hıltlar

  • Gayri tabii hıltlar (bozulmuş)

Doğal hıltlar

Hıltlar nedir?

Insan bedenindeki her türlü besin maddesinin işlendikten sonra karaciğerde meydana gelen çoklu karışımların ismi.

Hıltlar dört çeşittir:

                              –      Kan hıltı

  • Balgam hıltı
  • Safra hıltı
  • Sevda hıltı

Çoklu karışım, bazı kaynaklarda türlü renklerde mürekkep sıvı diye geçer.
Türlü renklerdeki sıvı.

Hıltlar nasıl oluşur?

Gıdalar önce çiğnenir, tükürük ile yardımcı olup yutulur. Ağızdaki sindirimden sonra midede sindirim başlar. Kişinin hazmetme durumuna göre , 2 veya 3 saatte kaba sindirim tamamlanır. Kaba sindirimden sonra, bu gıdanın atık kısmı bağırsağa geçer. Bağırsaktaki son emilimden sonra burdanda dışa atılır.

Midede sıvı kalır, bu sıvılar karaciğere gider. Sıvılar gıdanın özü, vucudumuzun ihtiyacı olan sinidirim enzimleridir. Karaciğerde bu gıdalar pişip ayrıştırılır, yani sindirim devam eder. Pişen gıda kırmızı renkte olur.

Bunun üstünde köpük oluşur, kaymağa benzeyen bu safradır. Rengi sarımsı, tadı keskin acı olan sıvıdır. Tabiatı kuru sıcaktır.

Karaciğerdeki pişen maddenin dibinde tortu oluşur. Kalın bir yapıya sahiptir. Maviye çalan, siyaha yakın gri renkte acımsı ekşi bir tattadır. Bu tortu maddesine sovda (sevda) denir. Karaciğerdeki pişen diğer kalan kısmı kan ve balgamdır.

Böbrekler kendi için lazım olan sıvı ve kanı alır, kıvama gelen kan, kalbe ve vücuda dağılır. Böbrekler ihtiyacı olanı kullanır, fazlasını idrar yoluyla atar.

Safranın fazlası safra kesesine, sevdanın fazlası dalağa gider.

Kanın içinde bu 4 maddeden vardır.

Hıltlar insanların doğumundan ölümüne kadar besin maddeleri tüketmesi sonucu, insanların var olmasını sağlayan mürekkep sıvılardır (renkli sıvılardır). Hıltlar bizim besin kaynağımızdır.

Hıltlar hayatın sağlanması için zaruri unsurlar olup, sağlık ve hastalık olduğunda beden üzerinde gösterilir. Hiç dur durak bilmeden bu hıltlar üretilir ve tüketilir hayat devam ettiği sürece. Nasılki her halikarda yemek yemeğe devam ediyoruz, hıltlarda üretilmek zorundadır bizim yaşamamız için.  

Hıltların belli bir dengede  ve ölçüde olması, insan sağlığnın önemli bir şartıdır. Hasta olmanında bir nedeni vardır, çok yemek gibi. Az yemekte tabii gücü zayıflatır. Aksi halde hıltların anormal olması halinde çeşitli hastalıkların meydana gelmesine sebep olur. Bunlar iç etkenlerdir, birde dış etkenler vardır. Coğrafya, soğuk sıcak gibi etkenler.

Hıltların sağlıklı olmasında beslenme çok önemlidir, sağlıksız oluşumdada sebebidir.

Sağlıklı sindirimdeki örnekler burdada geçerlidir. Mevsiminde yemek yemek, hazır gıdalardan uzak durmak, sulu yemek yemek. Kısaca sünnet üzere beslenmeli. Kavrulmuş, kızarmış besinler tüketmek, hep soğuk gıdalar tüketmek veya hep sıcak gıdalar tüketmek gibi vucuttaki keyfiyeti, dengeyi bozar. Böylelikle gayri hıltların oluşumuna sebep olur.

Hıltların değişiminde piskolojide büyük önem taşıyor.
Üzüntü ve keder belini soğutur (İbni Sina)

Öfkede vucut ısısını artırır, safrayı yükseltir.

Tabi hılt, karaciğerde sağlıklı şartlarda üretilen ve tabii halini koruyabilen yani insan hayatı için sağlıklı hıltın üretilmesi halidir.

Tabi kan
Normal kan nemli sıcak ve tadı tatlıdır. Rengi kırmızı ve konumu karaciğer ve iliklerdir. Sağladığı fayda bedenin besin kaynağıdır. Kan hıltı bedendeki en kaliteli ve hayatın kaynağıdır, ana merkezidir.

Kan hıltı tabiat yönünden havanın tabiatına benzediği için vucuttaki havayı temsil eder.

Yani vucudumuzda oksijen taşır, karbondioksit ve besin taşır. Kanı bir yandan tüketip bir yandan üretiyoruz. Üretirkende eksilen gıdaların tekrar takviye edilmesi gerekir. İdrar yoluyla atık maddeleri atar. Kısacası vucutta dolaşım yapar, dolaşımda taşımacılık yapar.
Kan testinde karşıtı hemoglobindir. Kan hıltının vucuttaki temsilcisi havadır.

Balgam hıltı

Tabi balgam, soğuksa yumurta akı renginde ve kıvamıda öyledir. Kan kadar olmasada, tadı tatlıdır.  Vucuda giren besin,  su ve sulu yemekten meydana gelir. Vücut arasında her doku ve hücreleri doldurur. Tüm bedeni dolanır, kan dolaşımı gibi su dolaşımıda vardır.

Vücut ısıyı dengeler, safranın toprağın baskın olmasını engeller. Kan hıltı azaldığında, kana dönüşme gibi özelliği vardır. Atık maddeleri taşır, balgam hıltı yapı olarak suya benzediğinden suyun temsilcisidir. Eski tabibler olgunlaşmamış kan hıltı’da derler.

Safra hıltı, tabi safra

Tabiatı kuru sıcaktır, sarımsı renkte, tadı acımsı keskin ve yapışkan bir sıvı. Safra karaciğerde işlendikten sonra safra kesesinde depolanır. Sindirime yardımcı olur, yağların parçalanıp hazmedilmesini sağlar. Hazımdan arta kalanları dışkı olarak atmakta yardımcı olur.

Safra hıltı, kandaki diğer hıltların dolaşımında yardımcı olur. Verdiği ısı ile vucudun en ücra köşelere ulaşır. Kan dolaşımında safra çok büyük önem taşır. Safra hıltı tabiat olarak ateşe benzediğinden vucuttaki temsilcisidir.

Sovda-Sevda hıltı

Koyu kıvamda, hıltların en koyusudur ve tortu gibidir. Tadı ekşimsidir. Sevda organların şekil almasını sağlar ve bu durumu muhafaza eder. Diğer hıltların bir organdan diğer başka bir organa gitmesine engel olur. Yani düzeni sağlar. Her türlü besin maddesini depolar ve muhafaza eder. Kuru soğuk tüm organları  besler (saç, tırnak, diş, kemik: tendonlar gibi)

Sevda hıltı tabiat olarak toprağa benzediği için, vucutta toprağı temsil eder.  Deposu dalaktır.

İlla denge olması gerek…

Share this content:


Ucretsizegitimal sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Ucretsizegitimal sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin