İş Hayatında Başarı İçin Akıllı Çalışma Nasıl Yapılır?
İş yaşamında başarı için neler yapılacağı çoğu kez merak edilir. Hatta bunun için sürekli araştırmalar yapılır ve iş kitapları, iş yaşamı videoları izlenir. Ancak sonuç yine pek değişmez. Bunun nedeni peki nedir? İş yaşamında başarılı olmak şans mı veya bir dayıya mı bakar?
İş yaşamında başarı, işini şansa bırakmayan akıllı kişilerindir. Gerekli zamanda gerekli adımı gerekli fırsatı görenler iş yaşamında başarı adımlarını atar.
İş Yaşamında Planlama
İş yaşamında akıllı çalışmanın ön koşulu iş yaşamında planlama adımını gerçekleştirmekten geçer. Mesela Osmanlı imparatorluğu yükselme döneminde Osmanlının büyüme nedeni çok parasının olması veya güçlü bir orduya sahip olması değildi.
Osmanlı araştırmacılarının yaptığı araştırmalara göre Osmanlı İmparatorluğunda alınacak bir üzümün dâhi hesaplaması yapılırdı. Ne zaman, nereye ve ne şekilde herhangi bir ürünün geleceği çok önceden planlanırdı. Bu durumda Osmanlı da atılan her adımın planlı olduğu anlamına gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğunda ne zamanki planlama adımları bozuldu işte o zaman Osmanlı imparatorluğunda sorunlarda baş göstermeye başladı.
Dolayısıyla iş yaşamında başarı için ilk atılacak adım; işi şansa bırakmadan her bir adımın planlamasını yapmaktan geçer. Bunun için ilk önce ana genel perspektif belirlenir. Yani Osmanlı, İstanbul Şehrine üzüm gelecek. Buradaki ana perspektif nedir? İstanbul’ a üzümün gelmesidir. Ana perspektif belirlendiğinde göre şimdi de nasıl, ne zaman geleceği planlanmalıdır.
Aynı perspektifi iş yaşamında da yapabiliriz. Asıl ana perspektifi belirle bu perspektife nasıl ulaşacağını hesapla, bunun için gerekli yetkinlikleri kazan, ne zaman harekete geçeceğini planla; işte bu kadar. Bu adımlardan sonra iş yaşamında planlama adımın hazır demektir.
İş Yaşamında Verimlilik
İş yaşamında verimlilik adımı iş yaşamında planlama adımından hemen sonra gelir. Çünkü yapmış olduğunuz plana ulaşmak için verimlilik esastır. Verimlilik kavramını çok geniş bir bakış açısıyla sizlere anlatabilirim ancak gerek yok. Amacımız iş yaşamında başarıyı gereksiz bilgiler ile kafamızı doldurmak değildir.
İş yaşamında verimlilik tek kelime ile ekonomiklik ilkesiyle açıklanabilir. Ekonomiklik ilkesi ise en az çaba ile daha çok sonuç alma şeklinde basit bir açıklamayla tanımı yapılabilir. Deyim karşılığı ise “bir taşla iki kuş vurmak” şeklinde açıklanabilir.
İş yaşamında verimlilik kavramını net olarak anladığımıza göre ve insan, anladığı şeyi daha kolay yapabildiğine göre; o halde iş yaşamında verimlilik için önümüzde hiçbir engel kalmadı.
İş Hayatında Verimli Çalışma Yöntemleri
İş hayatında verimli çalışma yöntemleri birçok yerde farklı farklı yöntemler ile anlatılmaktadır. Ben ise burada işe yarayacak direk başarıya yönelik yöntemleri vermekle kalmayacağım uygulanabilir ve gündelik yaşama uygun olmasına dikkat ederek anlatacağım.
İş yaşamında verimli çalışma yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Gündelik zaman dilimini doğru kullan ve zaman yönetimini öğren
- Günün yaşam koşullarına uyum sağla ve gelişmeleri takip et
- Sürekli yeni yetkinlikler öğren ve kendini geliştir
- Teknolojinin işini nasıl kolaylaştıracağını öğren ve işinde kullanmaya başla
- İşinle ilgili süreli veya süresiz yayınları takip etmeye başla
- Yaşamında dengeyi merkeze al ve dengeli bir yaşama başla
Bu adımlarda da görüldüğü üzere kısa da olsa verimlilik için en etkili yöntemlerdir. Sizlere burada sayfalar dolusu yöntem yazabilirdim ancak gerek yok. Çünkü amacımız bilgi hamallığı değil iş hayatında başarı için akıllı çalışmak yani verimli çalışmayı gerçekleştirmektir.
Hadi şimdi; zaman yönetimini öğrenerek günün koşullarına uygun bir şekilde teknolojiyi işine uyarlayarak kendine sürekli yeni yetkinler kattığın dengeli bir yaşama başla.
İşte sloganın işte başarının sihirli formülü, yarın değil şu anda ve şimdi…
Kişisel Gelişim ve Farkındalık Eğitmeni
Bunu paylaş:
İlgili
Ucretsizegitimal sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Bir Cevap Yazın