Kalp Çakra ile İlgili Yapacağımız Ruhsal Çalışmalar

Kalp çakra öncelikle akciğer, nefes. Nefesle ilgili ne yapıyorsanız kalp çakrayı güçlendirir.. Kalp odaklı nefes çalışması, eşit nefesler. Kalbinize doğru nefes almak ve kalpten dışarı doğru nefes vermek. Kalbinize doğru aldığınızı düşünmek. Kalp odaklı nefes deniyor buna, HeartMath’in çalışmalarından biri bu. Çok da güzel çalışmadır. Kalbe doğru eşit nefesler. 

Sufi nefeslerinde nefes vermek biraz daha uzundur. Nefesi aldığınızdan daha fazla verirsiniz. Bunun da ruhsal bir anlamı var, aldığından daha fazla ver. En azından 1-2 sn fazla ver. Sufi nefeslerinde mesela 2 saniye nefes alınır 6 saniye nefes verilir. 3 saniye alınır 5 saniye verilir, aldığından daha fazla verilir. 2-6 nefesi güzeldir. O da yapılabilir ama kalp odaklı nefes yaparken eşit nefesler alınıyor. 4-4, 5-5, yani 5 saniye nefes alıyorsunuz, 5 saniye nefes veriyorsunuz. 

Eşit nefesler ne yapar? 

  • Bedende iki sinir sistemi vardır; biri stres anında çalışan sempatik sinir sistemi, biri gevşeme anında çalışan parasempatik sinir sistemi. Bu ikisinin tam dengede çalışmasını sağlar. 
  • Kalp ve beyin arasında tam uyumu sağlar, bundan dolayı kalp beyne dışardan aldığı bütün bilgileri gönderebilir. 
  • Timustan DHA hormonu var, yani gençleşme hormonunun salgılanmasını sağlar. Kalp odaklı ve eşit nefes almak gençleşme hormonunun salgılanmasını sağlar. Yenilenme hormonu salgılanmasını sağladığından bütün organlar kusursuz çalışma ritmine girerler. Günde 10 dakika yapabilirsiniz. Sadece kalp odaklı eşit nefes alıp veriyorsunuz. 

Bunun dışında ruhsal olarak güçlenmek için nefes verişinizin nefes alışınızdan bir tık daha uzun olmasını tavsiye ediyorum eşit nefes çalışmasının dışında tavsiye ediyorum. Normalde günlük hayatınızda nefesinizi daha uzun vermenizi tavsiye ederim. Diğer çalışmalarınızda da nefes verişiniz biraz daha, 1-2 saniye daha uzun olursa daha iyi olur. Ruhsal olarak da güçlenmenizi sağlar. 

Bu mevsimde bol bol nefes çalışması yapabilirsiniz. Kalp odaklı nefes olsun yapabilirsiniz. Kalp çakrayı güçlendirir. Ney çalmak da dinlemek de kalp çakrayı güçlendirir. Yani nefesli enstrümanlar, flüt, ney, bansuri (Hint flütü) gibi. Bu sesler kalp çakrayı güçlendirir. Ney üflemek de kalp çakrayı güçlendirir. Ney üflemek de biraz egzersiz gerektirebiliyor ama en azından dinleyebilirsiniz. Ney enstrümanlar içinde kalp çakra ile direkt ilintili diyebiliriz.

Aktiviteler; yoga çalışmalarında kalp çakraya odaklı duruşlar kalbi güçlendiren olabilir. En güzel aktivite selamdır. Selam kalpten kalbe dokunuştur. Bütün selam türleri kalbi açar. Selam ve İslam’ın kökü aynıdır (SLM). Selam Barış demektir peace yani. İslam’ın manası da barıştır aslında. Şu an öyle görünüyor olmasa da. İslam’ın manası, huzur, barış. İngilizcede “peace”in anlamı huzur ve barış, aynı. Yani kabul. Barışın kapsamı çok geniş. Savaşın karşıtı olan barıştan bahsediyoruz ama hayır. Tüm Dünyayı kalbine almak barıştır. Selam karşınızdaki insanı kendi içinize almak eylemidir. Dışarda biri değil içerde biri olarak. Biz şu anda selamı öyle mi veriyoruz? Değil. 

Selam sözcüklerimiz içinde ilahi öğeler var. Merhaba mesela. Mer kadim Mısır dilinde ışık demek. Hab sevgi demek. Merhaba, Yaradan’ın ışığının sevgisiyle selamlıyorum anlamına gelir. Merhaba dediğimizde selamünaleykümden daha az ruhsal gibi görünüyor ama hayır. Yaradan’ın ışığının sevgisiyle selamlıyorum seni demek merhaba. 

Selamünaleyküm, selam üzerine olsun demek. Barış, huzur. Selamünaleyküm ve rahmetullah, rahmet üzerine olsun demek. Kişiye selam verirken dua ediyorsunuz bir yandan da. Üzerine ışığı yağdırıyorsunuz. Bu bilinçle söylemediğimiz için anlamıyoruz. Selamünaleyküm ve rahmetullah ve berekatühü, bereket üzerine yağsın diyorsunuz. Esselamü aleyküm ve rahmetullah ve berekatuhu; selam bereket, huzur üzerine yağsın anlamına geliyor. 

“Hi” diyoruz mesela. Normalde “hi” gayriresmi bir selamdır. O bile ruhsal aslında. “Hi”, Hay bir esma değil mi? Hay daima canlı olan anlamına geliyor Arapça’da aslında. İngilizce’de “hi” olmuş ama Hay diye okunuyor. Who, Hu gibi, İngilizce’de kim anlamına gelen. Bu sözcükler kadim zamanda ışık niyetiyle kullanılıyordu ama şimdi öyle kullanmadığımız için, unuttuk bunları. Merhaba bile çok ruhsal bir selam, Yaradan’ın sevgisi ile selamlıyorum. Selamünaleyküm, Yaradan’ın  selamı üzerine olsun. Barışı, huzuru, sevgisi, rahmeti, bereketi üzerine olsun. Işığı üzerine yağdırmak. 

Namaste, ruhum ruhuna selamlıyor. Namaste fiziki bir selamın ötesinde ruhların birbirini tanımasıdır, ruhların birbirinin kalplerine dokunuşudur. Bütün selamlar ruhsaldır. Bütün selamlar kalbi açar. “Selam aşkla üzerinize olsun.” Huzur, barış, sevgi üzerinize olsun. Herkes selamını koyuyor ortaya. Kalbe dokunmadan başlamış oluruz, selamla başlamazsak.  O yüzden selam kalp çakrayı açar. 

Daha kadim bir selam; In Lak’ech Ala K’in; Mu’nun selamı. “Sen benim içimdeki başka bir bensin.” Ala K’in sen demek. “Ben senin içindeki başka bir benim, sen de öyle” anlamına geliyor. Ben senin içindeki başka bir senim. Ben senim demeye getiriyor aslında. “Ben senin içinde başka bir senim. Sen benim içimde başka bir bensin.” Daha karşılaşırken kişi ile Mu’da ikilik ortadan kalkıyordu. Kendimiz kendimizle karşılaşıyoruz aslında. Şu an sen sana konuşuyorsun aslında. Kelimeyi hangi bilinçle söylediğimiz önemli. 

Herkes bu bilinçle selamün aleyküm, namaste demiş olsaydı, Dünya’da kimse savaşamazdı. Öldürüyorsan kendini öldürüyorsun, öfkeliysen kendine öfkelisin. Seviyorsan kendini seviyorsun. Çünkü kendinle kendinin konuşması bu. Sen ile senin konuşması. Senle cumhurbaşkanının, senle politikacının, senle katilin, senle alimin değil. Senle senin konuşması. İşte o yüzden selam ikiliği ortadan kaldırır. Öyle olmalıdır. Sonradan anlamları daraltılmıştır belki. Selam da bir yöntemdir, yoldur kalp çakrayı açan. 

Yaradan’la birliğimizi hatırladığımız her şey kalp çakrayı açar. Kalp çakra yukarı ile aşağısının birliğidir. Baba ile bizim birliğimizdir. Yaradan’la Allah’la bizim birliğimizdir.. Ayrılığın kalkmasıdır. 

Selam çok kıymetli birliğimizi hatırlamak için. Biri selam verdi size alın kim olursa olsun. Selamı karşılayın. Esselamü aleyküm ve rahmetullah, ve aleyküm selam. Senin de üzerine olsun. Hepsi ruhsal selamlamaların. Kalbe dokunmak için selam aşkla üzerine olsun, selam kalbi açar, ruhun ruha dokunuşudur. 

Kalp çakrayı güçlendirmek için zaten bir çalışmamız var; kalp odaklı nefes.

Melek Öztürk

Kitaplarıma Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ..

Share this content:


Ucretsizegitimal sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir Cevap Yazın

Ucretsizegitimal sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin