Birçoğumuz hayallerimizin gerçekleşmesini ya da başımıza güzel şeylerin gelmesini hak etmediğimizi düşünürüz. Bazen de ne kadar ileri gitmiş olursak olalım ya da ne kadar çok şeyi başarmış olursak olalım hala bunu hak etmediğimizi düşünürüz ve o başarıdan memnun olmayız. En ufak sorun veya başarısızlık karşısında kendimize kızar, öfkelenir ve kendimize kötü şeyler söyleriz.

Peki neden?

Cevap aslında basit.

Büyük olasılıkla kendinizden nefret etme duygularıyla boğuşuyorsunuz. Kendinden nefret etme sıklıkla öfke, kendini sabote etme, kendine karşı olumsuz bir bakış açısı geliştirme, düşük özsaygı olarak ortaya çıkan şeyler kendinden nefret olarak tanımlanır.

Bir kişinin kendine karşı duygu ve tutumlarının farkında olması önemlidir. Böylece daha kendisinin kendisine bakışı, özsaygısı ve başarılarını engelleyen kendi tutumlarına karşı iyiye doğru değişimler başlayabilir.

 İşte kendinizden nefret ettiğinizi ve bunu bilmediğinizi gösteren 7 işaret;

  1. Kendini Yıkıyorsun

Kendinden nefret etme duygusu, sizi kendinizin en kötü eleştirmeni yapar. Eksik olduğunuz veya kendiniz geliştirmeniz gereken yerleri bilip farkında olmak iyi bir şeydir. Ancak kendinize nefes alacak alan bırakmamanız, şu andaki halinize karşı büyük bir hoşnutsuzluğunuzdan kaynaklanmaktadır.

Kendiniz hakkında son derece sert şeyler düşünüyorsunuz ve kendinize çok acıyorsunuz. Kendiniz yıkmak o denli bir davranış haline gelmiştir ki bu alışkanlık artık günlük bir alışkanlık olarak hayatınızdaki yerini almıştır.

Aslında herkes hata yapar ama kendine o kadar yükleniyorsun ki, hata yaptığında kendini affedemiyorsun. Bir şeyler ters gittiğinde sizin hatanız olmasa dahi, kendinizi hemen suçlarsınız. Hiçbir zaman iyi yapılmış bir iş için kendinizi övemezsiniz, bunun yerine en küçük hatalarda bile kendinizi eleştirirsiniz.

Kendiniz ve yaşamınızla ilgili sık sık kendinize söylemiş olduğunuz şikayetlerinizde suçluluk, değersizlik ve yetersizlik duygularıyla boğuşmaktasınız.

  1. Başkalarının Yanında Kendinizi Güvensiz Hissedersiniz

Başkalarının yanında iken kendinize karşı güvensizlik hissiyatına sahip olduğunuzu fark ederseniz, kendinize bunun nedenini sorma zamanı gelmiş olabilir mi?

Büyük ihtimalle sürekli olarak onlarla kendinizi karşılaştırıyor olmanızın nedeni ne yaparsanız yapın asla aynı seviyeye gelemeyeceğinizi düşünmenizdendir. Kendiniz bu tür sert yargılara maruz bırakmak, kendinizden nefret ettiğinizin kesin işaretidir.

Bir başkasına baktığınızda, her zaman onda olan ama sizde olmayan her şeye odaklanırsınız. Bu durumda sahip olduğunuz tüm güzel şeylere karşı sizi nankör yapar. Bu durumda mutlu, kendinden emin, akıllı, çekici veya başarılı birinin yanındayken kendinizi kötü hissetmenize engel olmazsınız.

  1. Kişisel Bakımınızı İhmal Ediyorsunuz

Sevdiklerinizin mutlu olmasını ve önemsenmesini mi istiyorsunuz. Muhtemelen hemen evet cevabını verdiniz. Çünkü birini sevdiğinizde onun için en iyisini istersiniz. Yani eğer kendini gerçekten sevseydin, bunu kendin için de isterdin. Bu nedenle kişisel bakımınızı ihmal etmek bir tür kendinden nefrettir.

İyi uyuyamıyorsun, doğru yemiyorsun, egzersiz yapmıyorsun. Kendine güzel görünmeye çalışmıyorsun ve seni mutlu edece şeyler yapmıyorsun. Bu, zamanınızın olmaması ya da yeterince rahatsız olmamanız anlamına gelmiyor. Bu daha çok kendinize karşı derin bir kininiz olduğu için kendinizi şımartmayı reddetmekle ilgilidir.

İçiniz sizinle savaş halinde olduğundan, bunu dışarıya da göstermenize izin vermeniz doğru görünüyor. Yani aynaya baktığınızda tek gördüğünüz, sevgiye layık olmayan, bitkin bir yansımanızdır. İşin ilginç yanı ise siz de bu durumdan hoşlanıyorsunuz.

  1. Mutlu Olmana İzin Vermiyorsun

Her durumda olumsuz yönü bulmakta hızlı davranıyor ve alaycı görünür düşüncesiyle iltifat, övgü gibi kendini değerli hissettirecek şeylere karşı dikkatli davranıyorsunuz. Yani kendinizi olumlu bir açıdan görmüyorsunuz ve başkalarının söylediklerine inanmayı reddediyorsunuz.

Ancak onların eleştirilerini ciddiye alırsınız. Çünkü bu kendinize dair o olumsuz görüşünüzü güçlendirir. Sorunlarınızın yalnızca size ait olduğuna ve onları hak ettiğinize inandığınız için başkalarının yardım etmesine izin vermekten çekiniyorsunuz. Kendinizi iyi hissetmekte zorlanıyorsunuz ve aslında hayatınızdaki tüm neşeyi emen şeyde bu düşüncedir.

Daha sonra ise bu halinize içerlersiniz ve kendinizi zevklere veya ona benzeyen her şeyden uzak durmaya çalışırsınız. Bunlar, kendinize olan nefretinizle beslenirken, belki de farkında olmadan, kendi mutluluğunuzu inkar etmenin yollarından sadece birkaçıdır.  

  1. Kendinizi İzole Edersiniz

Başkalarıyla ilişkinizi sürdürmekte zorlanıyorsunuz. Çünkü onların sevgisini hak etmediğinizi düşünüyorsunuz. Çoğu zaman onların ilgi ve sevgisinin sizin için bir yük olduğunu hissedersiniz. Kendinizi diğer başarılı insanların yanında veya çevresinde kalacak kadar iyi görmüyorsunuz. Bu aslında kendi benliğinizle ilgili düşük bir konseptiniz olduğundan, onların sizi yargıladığını hissediyorsunuz.

Seni dahil ederek sana bir iyilik yapıyorlarmış gibi görünebilir, bu yüzden sensiz onların daha iyi durumda olacağını düşündüğünden için geri çekilirsin. Hatta onlarla takıldığın veya onlarla birlikte olduğun için kendini suçlu hissedersin. Çünkü varlığının onlara izinsiz bir müdahale olduğuna inanıyorsun ve onları yaşamından uzakta tutuyorsun. Kendinizi sevememeniz, başkalarının sevgisini de kabul etme konusuna isteksiz olmanıza neden olur.

Sonuç olarak, varlığınızla başkalarını rahatsız etmekten kaçınmak için kendinizi izole edersiniz.

  1. Başkaları İçin Bir Görüntüyü Ortaya Koyuyorsun

Tek başınayken başka bir şekilde, diğer insanların yanındayken bambaşka bir şekilde oluyorsanız. Bir maske takıyorsanız ve başkalarının gerçek seni görmesine izin vermiyorsan muhtemelen kim olduğundan nefret ettiğinden seni tanımalarını istemiyorsunuzdur.

Herkese uyum sağlamak ve herkes tarafından beğenilmek için çok çabalıyorsunuz. Sürekli olarak kendiniz dışında başka biri olmayı diliyorsunuz. Bu durum gerçek benliğinizden utandığınızı gösterir ve haliyle kimsenin de sizi asla kabul etmeyeceğini düşünürsünüz. İşte bu nedenledir ki olmadığını biri gibi davranmayı tercih ediyorsunuzdur.

       7. Büyük Hayaller Kurmaktan Korkuyorsun

Hırslı olmak ve kendin için büyük bir şeyin hayalini kurmak seni korkutur. Bu durumda kendi umutlarınızı ve arzularınızı boğuyorsunuz.  Çünkü onları asla ulaşamayacağınızı düşünüyorsunuz.

Peki amaç ne?

Kendinizi ve yapabileceğiniz her şeyi küçümsersiniz ve konfor alanınızdan ayrılmayı reddedersiniz. Başarısızlık ve reddedilme olasılığı sizi korkutur. Bir aksilikle karşılaştığınız anda kolaylıkla cesaretinizin kırıldığını ve değersiz olduğunuzu hissedersiniz. Kendinize inanmadığınız içinde büyüme fırsatlarından mahrum kalırsınız. Buda hiçbir deneyiminizin olmamasına neden olacaktır.

Bu güvensizlik durumunuzda yeteneklerinizi görmenizi zorlaştırır. Başarılı olmanıza izin vermediğinizden başarılı olamazsınız.

Hepimizin zihinsel sağlığımıza ve duygusal sağlığımız için toksik olan birçok kendine zarar veren davranışımız var. Birçoğumuz güvensizlik, boşluk ve değersizlik duygularıyla boğuşuyoruz ve bu durum bazen kendimizden nefret etmemize neden olabiliyor. Kendinden nefretinizin daha fazla farkında varmak, bunu üstesinden gelmenizi kolaylaştırır. Zamanla, sabırla, destekle ve özveriyle kendinizi sevmeyi öğrenebilir; daha mutlu, daha sağlıklı bir yaşam yaşayabilirsiniz.

Bu davranışları kendinde görüyor musun?

Eğer görüyorsan şimdi davranışının nereden ve neden kaynaklandığını görebiliyor, fark edebiliyor musun?

Farkındalık birçok sorunu aşmak için gerekli en önemli beceridir. Bir sonraki videomuza görüşmek üzere sağlıkla, mutlulukla ve güzellikle kalın.

Bilalhan Çağatay

Kitaplarıma Ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Share this content:


Ucretsizegitimal sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir Cevap Yazın

Ucretsizegitimal sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin