Meme kanseri, genel olarak kadınlar arasında çok sık görülen bir kanser türüdür. Meme dokusunda ortaya çıkan hücrelerin değişime uğraması sonucunda kontrolsüz bir şekilde gelişim göstermesi sebebiyle oluşan tümörler ile oluşur. Bu yazımızda sizler için meme kanseri nedir, Memede kanseri ağrı yapar mı? Kanserli memenin belirtileri, Meme kanserinin evreleri, Meme kanserinin tedavisi gibi konulara değineceğiz.
Meme kanseri ilk olarak yakın çevresinde yer edinen memeye yakın lenf bezlerinde yayılım gösterir. Zaman içerisinde tedavi edilmediğinde kanser diğer organlara sıçrayarak tedaviyi olanaksız halde getirir.
Meme Kanseri Hakkında
Meme kanserinin görülme sıklığı son yıllarda çok fazla artmıştır. Gerek yaşam koşullarının değişmesi gerekse besinlerin kalitesizliği sebebiyle meme kanseri vakaları çoğalmıştır. Öyleki tüm Dünya genelinde yapılan istatistiklere göre meme kanserinin görülme sıklığı her yüz bin kişide 40 veya 50 olarak hesaplanmıştır.
Bu oranlar Dünya genelinde ülkelere ve bölgelere göre değişim göstermektedir. Öyleki Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan istatistiklere göre ABD’ de yaşayan her bir kadın ömrü boyunca meme kanserine yakalanma olasılığı 8’ de 1 olarak tespit edilmiştir. Buradaki asıl mesele ise kadın yaşının ilerlemesi ile birlikte meme kanseri görülme olasılığının artmasıdır.
Meme kanseri korunma yolları nelerdir?
Meme kanseri günümüzde her ne kadar yaygın bir şekilde görülmüş olsada meme kanserinden korunma yolları bulunmaktadır. Meme kanserinden korunma yolları şunlardır:
- Bebek sahibi olan annelerin ilk 6 ay boyunca bebeğini emzirmesi,
- Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar kanser yapmaktadır,
- Sağlıklı beslenme, düzenli hayat ve doğru spor yapma kanseri engellemektedir,
- Özellikle ideal kilonuzu korumaya özen göstermeniz gerekmektedir,
- Çok geç yaşına rağmen anne olamamak meme kanseri riskini artırmaktadır,
- Hormon ilaçlarının sık sık kullanılması durumu da kanseri tetiklemektedir.
Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Meme kanseri başlangıç aşamasında iken çok yavaş ilerler. Ayrıca bu aşamada iken pek bir belirti göstermez. Ancak meme kanserinin belirtileri şunlardır:
- Meme dokusunda meydana gelen ağrı hissiyatı,
- İki meme arasındaki boşluk dengesizliği ve memenin şekil farklılığı,
- Memenin gün geçtikçe büyümesi,
- Adet dönemlerinde daha önce olmadığı kadar şiddetli ağrının olması,
- Meme altında ve koltuk alt kısmında el gelen ağrısız şişlikler veya kitleler,
- Memenin cildinde kalınlaşma veya tahriş meydana gelmesi,
- Meme uçlarında çökme olabileceği gibi memelerde renk değişimi gibi yapısal farklılıkların olması,
- Meme başında değişiklik meydana gelip kızarıklık veya yara olması,
- Meme başında kepek benzeri deri soyulması ve deri döküntüsü,
- Meme uçlarından pembe veya kırmızı renk akıntının olması,
- Genel vücut halsizliği ve yorgunluk,
- Ani kilo kaybı
Meme kanserinin belirtileri olarak karşımıza çıkmaktadır. Meme kanseri kadınlarda olduğu kadar erkeklerde de görülebilmektedir. Erkeklerde oluşan meme kanserleri genel olarak meme uçlarında kızarıklık şeklinde kendini göstermektedir. Bunun yanında meme dokusunda hassasiyet ve ağrısız bir şişlik oluşmaktadır. Ayrıca meme uçlarında çukurlaşma, kabarıklık, büyüme, büzülme gibi belirtilerde meme kanserinin belirtileridir.
Meme Kanseri Evreleri
Meme kanserinin birçok evresi bulunmaktadır. Her bir evrede kanser hücresi daha çok alana yayılır ve tedavisi daha da zorlaşır. Meme kanserinin 5 ayrı evresi bulunmaktadır. Bu 5 ayrı evrenin 3 alt evresi de bulunmaktadır. Yani toplamda 8 evresi vardır. Meme kanseri evrelerine baktığımızda:
- Evre 0: DCIS ve LCIS daha kanserin oluşum aşamasındadır. Bu aşamada kanser daha yeni oluşmaya başladığı için çevresindeki dokulara yayılmamıştır. Kanser hücresi daha oluşum aşamasındadır ve gelişim göstermeye başlayacağı anı beklemektedir.
- Evre 1: Kanser hücresi oluşum aşamasını geçmiş artık başlangıç aşamasındadır. Meme kanserinin 1 evresinde tümör 2 cm boyutundadır. Buradan da anlaşılacağı üzere kanser hücresi çok fazla geniş bölgeye yayılmamıştır. Kanser hücresi meme bölgesindedir ve başka yerlere yayılmamıştır.
- Evre 2A: Meme kanseri 2A evresinde iken memede hala tümör yoktur. Ancak koltuk altında lenf bezlerinde kanser bulunur. Bu kanser hücresi 2 cm boyutundan küçüktür. Aynı zamanda koltuk altındaki lenf bezlerine yayılım göstermiştir.
- Evre 2B: Meme kanseri evre 2B aşamasında iken 2 cm çapından daha büyüktür. Genel olarakta 5 cm çapından küçüktür. Kanser hücresi lenf bezlerine yayılım göstermiştir. Ancak bu kanser hücresi 5 cm çapından büyükse koltuk altına lenf bezleri yayılmamıştır.
- Evre 3A: Meme kanseri 3A evresinde iken memede tümör yoktur. Ancak koltuk altında yer alan lenf bezlerinde ve çevre dokularda kanser hücresi vardır.
- Evre 3B: Bu aşamada iken meme kanserinde bulunan tümör herhangi bir boyutta olabilir. Aynı zamanda memeye komşu olan dokularda kanser yayılmıştır. Memeye komşu dokulara baktığımızda; deri, kaburgalar, göğüs duvarı veya göğüs duvarındaki kaslar kastedilmektedir.
- Evre 3C: Kanserli hücre 3C evresinde iken köprücük kemiği altında kanserli hücre bulunur. Aynı zamanda boyun kısmında uzanan lenf nodlarına kanserli hücre yayılmıştır. Bununla birlikte kanserli hücre kolun hemen altında yer alan lenf nodlarına da yayılım göstermiştir.
- Evre 4: Meme kanseri bu aşamada iken uzak metastatik kanseridir. Kanserli hücre artık kanser bölgesinin bulunduğu alanı kaplamıştır. Bu aşamada tedavi çok zor olmaktadır. Buradaki asıl hedef hastanın yaşam süresini mümkün olduğu uzatmaktır. Aynı zamanda hastanın yaşam kalitesini artırmakta hedeflenmektedir.
Meme kanseri 3C evresinde iken ameliyat edilebilir, ameliyat edilemez şeklinde ikiye ayrılır. Bu kısmı detaylı bir şekilde inceleyecek olursak.
Ameliyat edilebilir olan meme kanserinin 3C evresinde:
- Koltuk altında yer alan lenf nodlarında 10 veya daha çok miktarda tutulum vardır.
- Koltuk altında yayılım gösteren kanserli hücre aynı zamanda boyun bölgesinde de yayılım göstermiştir.
- Meme içerisinde bulunan lenf nodlarında ve diğer lenf nodunda gelişim gösteren kanser hücresi vardır.
Ameliyat edilemeyen 3C meme kanseri evresi ise:
- Meme kanserli hücresinin yayılımı çok geniş alana yayılmıştır. Meme kısmında koltuk altına oradan boyun bölgesine ve kaburgalara yayılmıştır.
Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarır. Ancak ilk aşamada fark edilmesi çok zordur. Bu yüzden kadınlar 40 yaşından sonra sık sık meme kanseri muayenesi yaptırması gerekmektedir. Bu muayeneler kesinlikle atlanmamalıdır.
Unutmayın erken teşhis hayat kurtarır..
Kurs Önizlemeleri
Bunu paylaş:
Ucretsizegitimal sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.