Refleksoloji Uzmanı için Organ ve Sistem Çalışmaları

Refleksoloji Uzmanı için Organ ve Sistem Çalışmaları

Dalak;
Dalağın birinci görevi vücutta antikorlar oluşturmaktır. Aynı zamanda kan filtresi görevi de görür.

Timüs;
Lenfatik dokudan oluşan bir organ olup tam kalbin üstündedir. Ergenliğe kadar büyür daha sonra tekrar küçülmeye başlar.

Göğüs kafesi, akciğerler ve göğüs bölgesi çalışması;

Bu özel refleks bölgesi, diyaframdan ayak başparmaklarının başına kadar, küçük parmaktan başparmağa kadar uzanır. Ayağın altında ve üstünde bulunur, bu bölgede çalışırken ayağı yanlara, öne, geriye oynatmayınız.

Ayağın hem dış hem iç tarafından çalışabilirsiniz. Başparmağı ile 2.parmak arasında ayak başparmağın hemen altında çalışırken aynı zamanda lenflerin kana aktarıldığı bölgeyi de uyarmış oluyoruz. Bademcikler ve burun bademciği için yardımcı bölge küçük parmaklardır.

Duyu organlarında çalışma;

Göz ve kulakta kullanılan teknik diğer tekniklerden biraz farklıdır. Aşırı basınç kesinlikle uygulanmaz. El başparmağın dış tarafı kullanılır. Teknik, kıvrım boyunca yürümektir. Bu bölge hassas bölgedir. Çimdiklememeye dikkat etmeliyiz. Bu bölgede hafif dönüşlü uygulamalar yapabilirisiniz. Göz ve kulak refleks bölgeleri birbiri ile kesişmektedir.

Nefes alma çalışması:

Nefes alma sisteminin işlevi oksijen alıp karbondioksit vermektir. Soğuk algınlığı grip gibi rahatsızlıklar, sinüs refleks bölgeleri atlanmamalı ve solunum sistemi bölgelerinde olduğu gibi iyi çalışılmalıdır. Daha büyük olan sağ akciğer 3 lobdan oluşur. Sol 2 lobdan oluşur.
Bir refleks terapisti için akciğerler çok önemlidir.

Refleksoloji ‘de Akciğerler:

Diyaframın orta tarafında bulunurlar. Akciğer refleks bölgesi diyafram çizgisinden, ayak başparmakları altına, ayağın tüm yüzeyi üzerinde, içten dışa doğru ayağın altında ve üstünde bulunur.

Önce ayağın altını işliyoruz. Nasır varsa güçlü baskılar uygulayınız. Ayağı biraz dışarı döndürüp, ayak parmaklarını bastırarak yukarıya yürütünüz. Başparmakla 2.parmak arasındaki oluktan başlayıp yukarı yürütülür. Diğer parmaklar arasında da aynı uygulamayı yapınız.

Ayağın üstüne de uygulayarak bitiriniz. Diyafram refleks bölgesine çalışarak bronşit, astım, emfizem gibi akciğer rahatsızlıklarının azaltılmasını sağlar.

Sinüs:
 
Sinüs refleks bölgesini çalışırken bilmemiz gereken bu bölgeye fazla baskı uygulamamalıyız. Kaide olarak yukarıdan aşağıya çalışınız. Bunun tersine de çalışabilirsiniz. Bu bölge baş, gözler, dişler, kulaklar içinde yararlıdır.

Sindirim sistemi Refleksoloji çalışması; Yediğimiz besinlerin mekanik ve kimyasal olarak işlenmesi ve bunların vücut tarafından atılması için birçok organın harekete geçtiği işlemdir.

Sindirim ağızdan başlar, yemek borusuna gider, mide, ince bağırsak ve rektumda nihayetlenir.

Bu sisteme dahil olan tükürük bezleri, karaciğer, safra kesesi ve pankreastır.
Midenin %85’lik kısmı vücudun sol tarafında bulunur.

Karaciğer:
Süngerimsi bir organdır. Bazı durumlarda 2 kat büyüyebiliyor. Büyük bölümü vücudun sağ tarafındır. Karaciğer çalışmazsa vücut ölür. Karaciğerin en önemli rolü, şeker maddesi alışverişi dahil olmak üzere metabolizmada oynadığı roldür.

Kolesterol kanın önemli bir parçasıdır. Hormonların yapı taşıdır. Kolesterol oranı tiroid bezi tarafından düzenlenir. Kronik yorgunluk, aşırı hassaslık, uykusuzluk, karaciğer ağrıları karaciğerde sorun olduğunun işaretidir.

Karaciğerin rol oynadığı işlevler;

Sindirim——————Kan pıhtılaşması
Metabolizma———– Safra sıvısı üretme
Kan dolaşımı———–Zehri giderme
Kan yapma
Mikropları öldürme

Karaciğer ve midenin altında bulunan pankreas 15-20 cm uzunluğunda 85 gr ağırlığındadır. Bu bez vücut için gerekli olan akaryakıtı sağlar. Gözkapağını açmaktan kalbin çarpmasına kadar.

Ağız:
Ağız refleks bölgesi, ayak parmağı ucundan başparmağın 3’te 1’i uzunluğu kadardır.
Refleks uzmanı ayak başparmağının yanlarını da işlemeli. Yürüyen başparmak uygulanır.

Yemek borusu:
Anatomik olarak göğüs kısmının orta solunda bulunur, bu durumda refleks bölgesi sol ayak üzerindedir. Ayağın iç tarafından, başparmaktan aşağıya diyaframa kadar yürünür.

Mide:
Refleks bölgesinin yoğunluğu sol ayak üzerinde bulunur, bir kısmı ’da sağ ayaktadır.
Diyaframın altı ve bel çizgisinin üzerindedir. İtina ile işlenmelidir. Çaprazlama ve aşağı yukarı çalışılır.

Karaciğer:
Refleks bölgesi sağ ayak üzerindedir. Çünkü büyük bölümü vücudun sağ alt bölgesindedir.
Refleks bölgesi bel çizgisi diyafram sağ ayağın iç ve dış tarafı ile çevrili geniş bir alandır. Çapraz çalışılmalı iç ve dış bölgelere doğru…

Safra kesesi:
Safra kesesi refleks bölgesi bel çizgisinin üzerinde yaklaşık olarak diyaframın orta tarafındadır. Ayağın üzerinde çalışmak bu bölgeyi rahatlatabiliyor.

Pankreas:
Pankreas refleks bölgesi 2 ayakta ’da bulunur. Fakat büyük bir kısmı sol ayaktadır. Ayak parmakları arkaya doğru bastırmalısınız, tendonu tespit ediniz, hassas bir bölgedir.

Bağırsaklar:
Vücudun büyük bir bölümünü kapsadığı için her iki ayakta ’da çalışınız.
Döndürme tekniği uygulanır. İnce ve kalın bağırsakta yükselen kısım sağ tarafta, çapraz kısım karın boşluğunda, sağdan sola doğru midenin altındadır. Alçalan kısım sol taraftan aşağıya doğru S yaparak sonlanır.

Dışkı sisteminde rahat çalışmak için ayağı dışarı doğru bastırınız. Bu sayede gerekli tendon öne çıkar. Yürüyen parmak tekniğini uygulayınız. Çaprazlama ve aşağıdan yukarı doğru çalışınız.

Sidik torbası:
Refleks bölgesi çoğu zaman biraz kırmızı ve şişkindir. Her zaman imtinalı ile çalışılmalı. Topuğun en son noktası tendonun üstü, mesanenin altı sidik torbasının bulunduğu yerdir.

Endokrin bezleri;
Bu bezlerin içinde dahili bir akış sistemi vardır. Yani salgıladıkları maddeler doğrudan kana veya lenfatik sisteme karışırlar ve vücudun tüm organlarına dağılırlar. Salgılanan bu maddelere hormon denir.

3 gruba ayrılır,

  1. Hipofiz
  2. Hipofiz tarafından düzenlenen tiroid bezi cinsiyet bezleri (yumurtalık, testisler)
  3. Yan tiroid bezi
  4. Böbreküstü bezi iliği
  5. Plesanta

Refleks terapistinin bilmesi gereken endokrin bezleri; hipofiz veya yan tiroid bezi, cinsiyet bezleri, pankreas böbreküstü bezleri.

Hipofiz refleks bölgesini bulmak için ayak başparmağının en geniş kısmını arıyorsunuz. Burada hayali bir çizgi imgeleyin. Hipofiz bu çizginin ortasındadır. Hipofiz refleks bölgesinde çalışmak için başparmağın iç kısmını kullanınız. Döndürme, bağlama teknikleri kullanınız.

Tiroid üzerinde çalışma:

Bu bölge ayak başparmağının kökünde bulunur. Tutmanız gerek. El başparmağı ile ayak başparmağı kökünün etrafında birkaç defa yürüyünüz.

Kurs Önizlemeleri

Share this content:


Ucretsizegitimal sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Ucretsizegitimal sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin