Sizce akıllı insanların ortak noktası nedir? Birçok insan zekâ’ nın doğuştan gelen bir özellik olduğunu düşünür. Ancak zekâ değişken, esnek bir öğrenme yeteneğidir ve  beyninizi harekete geçirmekle ilgilidir. Akıllı insanların ortak noktası nedir? SORUSUNUN CEVABINA GELECEK OLURSAK, Aslında cevap basit ruh sağlıklarını destekleyen ve koruyan yaşam tarzlarına kendilerini adamış olmalıdır.

Hoş geldiniz,                                             

Günümüzde insanlar kişisel gelişimlerine çok daha fazla değer vermeleri zorunlu hale gelmiştir. Bu nedenle gündelik yaşamınızda hayatınızı daha verimli, daha mutlu ve daha da kendinle barışık bir şekilde kolaylaştırmayı hepimiz isteriz. Sizlere yepyeni bir farkındalık kazandırmak için Sizi Daha Akıllı Yapan 15 Alışkanlık listesini hazırladık. Bu alışkanlıkları yapan kazanır.

O halde hemen başlayalım.

  1. Soru Sorma Alışkanlığı

Amerikalı Aktör Tupac Amaru Shakur akıllı insanlarla ilgili şöyle demiştir? Asıl  zeki olanlardır soru soranlar.  Ayrıca Alman filozofları arasında yaygın bir söz vardır: Bilginin yalnızca soruları olanlarla olabileceği felsefesi…

Çoğu insan soru sormaz, çünkü aptal gibi görüneceğini düşünürler. Oysa soru sormamak gerçeklerden uzaklaşmanızı sağlar ve öğrenme gerçekleşmez. Merakın sınırı yoktur.

Bir şeyden emin değilseniz onun hakkında soru sormaktan çekinmeyi, hatta akıllı insanlar kendi kendilerine sorular dahi sorar. Evet gidip televizyon izlemek yerine kendiniz sorun ve araştırın. Evet, şu anda kendinize soru sorun? Ne sordunuz?

  1. Farklı Tür Şeyler Okuyun

Beyin yaşam için çok güçlü bir araçtır. Okumak ise onun için en iyi egzersizdir. Tabletler, e-kitaplar, makaleler, Dergiler yazılı olan şeyler neredeyse tamamına anında erişebilirsiniz. Oysa sosyal medyalarda veya haber akışlarında amaçsızca öylece gezinerek zaman harcıyoruz. Gevşemenin ve daha neşeli hissetmenin kısa yolu. Ancak tüm boş zamanlarını bunlarla geçirmek sağlıklı ve doğru bir yol değildir.

Sık sık farklı türlerde şeyler okumanız sizi sadece bilgili insan yapmaz, beyninizin iyi çalışmasını sağlar. Okumak entelektüel kesimde bilgi için değil, beynin güçlendirilip, tekdüzeliğe düşmeyip çok yönlü çalışabilmesi içindir.

En iyi okuma araçları; Dergiler, kitaplar, e-kitaplar, uzun makaleler, Web siteleridir. Tabi ki kendi okuma rutininizi oluşturun.

Okuma’ nın, sadece bilgi için olmadığını, zekanın güçlendirilmesi için yapıldığını öğrendiğimde her şey daha anlamlı hale geldi.

  1. Akıllı İnsanlarla Takılın

Atalarımızdan kalan nice güzel sözler vardır: Üzüm üzüme baka baka kararır, Arkadaşına söyle sana kim olduğunu söyleyeyim gibi. Atalarımız kaç deneyim sonucu bu atasözleri oluşturmuştur.

Arkadaşlarınız size yeni beceriler öğretebilir, zihninizi aktif tutabilir. Şeklimizi, değerlerimizi ve düşünce biçimlerimizi değiştirebilir. Beyninizi güçlendirmek için insanlarla her zaman tartışacak bir şeyler bulamayabilirsiniz. Ancak akıllı arkadaşlarınız olursa entelektüel seviyenizi artırabilirsiniz.  Arkadaşlarınızın sizden daha akıllı olmasına gerek yok. Önemli olan onlarla her zaman tartışacak ilginç şeylerinizin olması.

Entelektüel insanlar zaten zihinlerini nasıl besleyeceklerini bilirler. Sadece bilgiyi değil 4 numaralı stilinde benimsemek için gerekli olduğunu düşünürler.

  1. Düşünmek İçin Zaman Ayırın

Her zaman ve her daim öğrenme gerçekleştiği esnada dikkatimizi ve konsantrasyonumuzu canlı tutamayabiliriz. Ancak öğrendikleriniz üzerine zaman zaman durup düşünmek için gerekli duraklama alışkanlığı son derece faydalıdır. Bu durum öğrenme sürecinin önemli bir parçasıdır. Düşünmek için kendinize zaman ayırdığınızda öğrendiğiniz şeyin doğrudan veya dolaylı olarak herhangi bir şeyle bağlantısı olabilecek tüm faktörleri göz önünde bulundurursunuz.

Akıllı insan daha az konuşur daha çok düşünür. Daha az kelimeyle çok şey yapmayı başarırlar.

  1. Sık Sık Egzersiz Yapın

Beyin ve vücut bir denge gibidir. Genel enerjimiz fiziksel sağlığımızla sürekli olarak iş birliği yapar.

Vücut daha çok hareket ettiğinde beyinde aynı oranda hareketlenmeye başlar ve Vücut kan akışı beynin istediği istediği ortamı oluşturulmasını sağlar. Düşünceleriniz berraklaşır ve daha net bir düşünceye sahip olabilirsiniz.

Bunun için evinininiz yakınındaki spor salonuna kayıt yaptırabilir, yoga yapabilir veya sadece yürüyüş yapabilirsiniz. Amaç sadece daha fazla hareket etmektir.  Tabi ki egzersiz yapmanın yararı sadece bunlarla sınırlı değil. Aynı zamanda 6 madde için de önemlidir.

  1. Sağlıklı Beslenmeye Öncelik Verin

Beynin yakıtı besin, oksijen ve sudur. Bu üçlüden herhangi biri beyne ulaşmadığında beyin yeterli performansı göstermez. Günlük yeterli su tüketiminizi yaptığınızdan emin olun. Ayrıca oksijen dengesini sağlamak içinde egzersiz yaptığınızdan emin olun.

Beyin için en iyi beslenme şekli; Yeterli protein, orta miktarda karbonhidrat ve yeterli miktarda sağlıklı yağ tüketmektir. Bu nedenle tam tahıllar, yağsız et, kuruyemiş, balık ve süt ürünleri tüketilmelidir. Tabi ki abur cuburlardan uzak durmalısınız. Abur cubur yerine 7 sıradaki maddemize zaman ayırmanızı tavsiye ederim.

  1. Günlük Tutmak

Son yapılan araştırmalar grup anlatımlarının insanların yaşamını çok değiştirdiğini ortaya koymuştur.

Eğer kendinize günlük yaptıklarınızı anlatırsanız ve bunları yazılı olarak düşünerek kaleme alırsanız beyin gücünüzün arttığını fark edeceksiniz. Öyle ki kişisel deneyimler kadar hiçbir şey sizi yeterli şekilde motive etmez. Kendi başarılarınız, her akşam düşünceleriniz, günün olaylarını ve içgörülerinizi yazmak birkaç dakikanızı alır. Bu alışkanlık aklınıza gelen fikirleri, düşünceleri ve ortaya çıkan sorunları analiz etme fırsatını kazanırsınız.

Ayrıca yazmak size dil pratiği yapmanızı sağlayacak olup yazmanın dil ve iletişim becerilerinizi geliştirerek sizi genel olarak daha akıllı hale getirmesi kaçınılmazdır.

  1. Yeni Bir Şey Yap

Yakın zamanda Yahudilerin daha zengin olmasının 15 nedeni adlı videosunu oluşturmuştuk. O video da Yahudilerin zengin olmasının nedenlerinden biri olarak pratik yapmalarıydı. O videoya da isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

Pratik yapmak sizi mükemmelleştirir. Hatta hiçbir işinize dahi yaramayacağınız yepyeni bir şey yapmayı dene ve sadece yapmak için yap bu pratiğini geliştirecek ve beyninde yeni olasılıkların oluşturulması için farklı düşünce alışkanlığı kazanmanıza katkı sağlayacaktır.  Pratiğe dök ve yeni şeyler yap sonra bu pratiği ve bilgiyi 9 madde deki özellikle birleştir.

  1. Yeni Bilgiyi Uygulayın ve Paylaşın

Yeni öğrendiğiniz bir bilginin yaşamınızda bir değeri olmadığını düşündüğünüzde üzerinde çalışmanın bir faydası yok diye düşünürsünüz.

Ancak akıllı insanlar edindikleri bilgileri başarılarına katkı sağlayacağını düşündükleri için değil, entelektüellerini paylaşmak için kullanırlar. Bu paylaşım onları daha değerli kılar ve bu sayede zihinlerinin çalışmasını sağlarlar. Bu da olası olasılıklardan çok daha fazla olasılık çıkarmalarına ve kendilerine en uyun olasılığı bulma yaratıcılığını kazandırır.

Bu nedenle bir kitap mı okudunuz hemen o kitabı okuyan biriyle tartışın. Konuyu pekiştirmek, kavramak için en iyi teknik olduğu kadar iletişim, sosyal becerilerinizi de geliştirir. Okuduğunuz bir kitabı illaki arkadaşlarınız veya çevrenizden biriyle tartışmanız gerekmiyor. Okuduğunuz kitabı paylaşın, sosyal medyayı tartışma aracı olarak kullanın. Bırakın ve öğrendiğiniz şeyleri paylaşmanın mutluluğunu yaşayın.

  1. Harcadığınız Çabada Seçici Olun

Akıllı insanlar çok fazla arkadaşı yoktur. Zaten buna da ihtiyaç duymazlar çünkü az olan arkadaşlarının derin ve gerçek arkadaşlıklarıyla telafi ederler.

Sayıya değil öze ve niteliğe odaklanırlar. Birlikte vakit geçirdiğiniz insanlar kimliğinizi yansıtır. Kendinizi ve çevrenizdeki dünyayı anlama konusunda size rehberlik ederler.

Ayrıca insanoğlunun zaten sınırlı olan zamanını herkese dağıtması mantık dışıdır. Kaybettiğiniz para kazanılır, başarısızlıklarının telafisi olur, işinizi her zaman toparlayabilirsiniz. Ancak giden zamanınızı geri getiremezsiniz.

Dolayısıyla dikkatinizi neye verdiğinizi dikkat ettiğinizde gereksiz dikkat dağıtıcı unsurlar olmadan en iyi şekilde çalışabilirsiniz. Akıllı insanlar önceliklerini düşünmeleri için kolayca karar verir ve seçici davranırlar.

  1. İşlerinizde Kısa Molalar Verin

Bilgi ve dijitalleşme dönemindeyiz. Her an her dakika beynimiz bilgiler ve yeni gelişmeler bombardımanıyla beynimizi yanıyor.

İş yaşamında da onca uğraş ve çaba zaman zaman beynimizi belli bir monotonluğa sokar ve bir robot gibi kendi kendimize verdiğimiz emri sadece uygularız. Buda yaratıcılığımızı engellediği gibi bilişsel tükenmişliğimize neden olur?

Hiç düşündünüz mü bazı insanlar nasıl oluyorsa sürekli çalışma azmine sahipler diye. Zaman zaman iş aralarında duraklamak veya ufak aralar yaşamınızı da işinizi de mükemmelleştirir. Çünkü zihinsel sakinlik anlarının olması düşünmeyi ve yaratıcılığı canlandırır. Sürekli zihnimizin baskı altında olduğu bu zaman diliminde cam bir fanusta yaşıyor gibi bize verilmiş senaryoyu oynamanın ötesine ancak bu şekilde çıkabiliriz. Kendinize sadece zihinsel molalar verin.

  1. Nasıl Organize Edileceğini Öğrenin

Akıllı insanlar telefonların, tabletlerini, işlerini ve elektronik eşyalarını nasıl düzenli kullanacağının alışkanlığını oturtmuş kişilerdir.

Çünkü günümüzde dikkatimizi, konsantrasyonumuzu ve odaklanmamızı en çok engelleyen şey akıllı cihazlardır. Cihazlar akıllandıkça insanlar akıllarını kullanmayı bırakır oldular. Bu nedenle bunları düzenlemek akıllı insan olmanın en önemli kuralıdır.

  1. Diğer İnsanların Davranış Kalıplarını İnceleyin

Akılı insanlar diğer insanların davranışlarını anlar ve onların hatalarından kendilerine ders çıkarır.

İnsanların yaşamdan ders alması; HİÇBİR ŞEKİLDE DERS ALMAYANLAR, KENDİ YAŞAMINDAN DERS ALANLAR, HEM KENDİ HEMDE DİĞER İNSANLARIN YAŞAMLARINDAN DERS ALANLAR şeklinde üç ayırabilir. Akıllı inanlar hem kendi hem de diğer insanların yaşamlarından ders almayı başaran kişilerdir. Bu sayede diğer insanlara göre daha hızlı gelişir, daha çok motive olur ve daha az hata yapıp daha az bedel öder.

Böylece sınırlı olan yaşamında daha çok yaşayabilir ve yapabilir. Hem kendi hemde diğer insanlarından yaşamından ders almak için insanları dinleyin, daha az konuşun, onları anlamaya çalışın ve sorular sorun. Böylece hem diğer insanı anlamış ve dinlemiş olduğun için iletişim yeteneğin ve sosyal becerin gelişecek hem de kendi yaşamına dersler çıkarabileceksin.

Tabi ki bu yeteneği geliştirmek için 14. Madde olmazsa olmazdır.

  1. Aktif Gözlemci Olun

Kendi durumuna odaklanmışken aynı zamanda etrafındaki her şeyi görebiliyorsun ve buna gerçekten dikkat ediyorsun. Çoğu insan dünyayı eleştirmeden izler.

Bu sayede sadece yaşamak için yaşama eğilimini gösterir ve yaşam amaçları sadece yaşamak olarak algılanır. Buda onların sürekli olarak başkaları tarafından rahatlıkla yönetilebilmesine olanak sağlar.

Akıllı insan normal günlük olaylara eleştirel bir bakışla bakar. Bu normal bir davranıştır. Çünkü insan soru sordukça gelişir. Bu nedenle gördüğün şeyler hakkında kendine soru sor. Tabi ki sormak içinde önce gözlemci olmanız gerekiyor. Sorun bakın, eleştirin ancak saygınızı koruyun. Unutmayın ki gözlemi başkaları için değil kendiniz ve aklınız için yapıyorsunuz. Günümüzde bunu insanlar pek yapmaz. Onların yerine hep başkaları gözlemleyip sunar. Siz sunulan değil gözlemleyen olun.

  1. İhtiyaç Duyduğunuz Zaman Uyuyun

Beynimize yeterli dinlenme zamanı vermek hafıza, dikkat ve odaklanma açısından mükemmel bir performans sağlamanıza yardımcı olur.

Daha az uyuyup daha çok çalışan insanların dikkat ve anlama becerileri daha uzun süre uyuyan akranlarına göre daha kötü olduğu tespit edilmiştir. Yeterince dinlenmek hafızayı güçlendirir ve sizi daha akıllı bir duruma getirir.

Herkesin ne kadar uyuması gerektiği ile ilgili net bir ayrım yoktur. Bireyler farklıdır ve farklı miktarda uykuya ihtiyaç duyar. Temel önceliğiniz ne zaman uyumanız gerekiyorsa o zaman uyuyup dinlenin. Vücudunuzun biyolojik saati sizin için en uygun uyuma saatidir.

Tabi ki tüm bu alışkanlıkları yerine yetirilmesi bilinç ister. Bu yüzden bu şeyleri iyi alışkanlıklar haline getirmelisiniz, evet bu zaman alır ancak getirisi hesaplandığında bu göze alınabilecek alışkanlıklardır. Tutarlı uygulamalar sayesinde bu alışkanlıklar sizin kusursuz yapınız haline gelebilir.

Evet buraya kadar geldiyseniz tebrikler şimdiden insanların %50’ sinin önüne geçtiniz bile ve şimdi size ek bir ödül bilgi bonus alışkanlığımız var: Zihni Çalıştıran Oyunlar Oynayın; zamanınızı değerlendirmenin faydalı bir yolu sizi yaratıcı düşünmeye zorlayan oyunlar oynamaktır. 2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre zihin geliştiren bulmaca, sudoku, satranç gibi oyunlar oynayanların oynamayanlara oranla bilişsel performanslarının çok daha üst düzeyde olduklarını ispatlamıştır. Yaş sınırı yoktur şimdi hemen bu kişisel gelişim yazısı sonrasında başlayabilirsiniz.

Bilalhan Çağatay

Kitaplarıma ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Yazının video halini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz;

Share this content:


Ucretsizegitimal sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir Cevap Yazın

Ucretsizegitimal sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin