Stresle Baş Etme Becerisi Geliştir – Kesin ve Net Çözüm
Stresle baş etme becerisi günümüz dünyasında ayrıca önemli bir yere sahiptir. Öyle ki stres, günlük yaşamımızın bir parçası olsada, uzun süreli ve sürekli olarak stres altında yaşamak sağlığımızı olumsuz etkilemektedir.
Stresle Baş Etme Becerisi
Stresle baş edebilmek için öncellikle birtakım beceriler kazanmanız gerekmektedir. Aslında insanların çoğu stresle baş etme üzerine araştırmalar yapar. Ancak çok azı gerçekten stresle baş etme başarısını elde eder. Çünkü stresle baş etme başarısı için kazanılması gereken becerileri kazanmadan çözüm arar. Şu anda vereceğiniz karar gibi…
Eğer gerçekten stresle baş etme başarısını yaşamınıza uyarlamak istiyorsanız, bu yazımız sizin için hazırlanmıştır. Çünkü burada sunulacak olan çözümler kuru çözümler olmamakla birlikte stresle baş etme becerilerinizi geliştirmeye yöneliktir. Böylece stresle baş etme beceriniz gelişirken yaşamınızın geri kalanında stres sizden korkmaya başlayacak.
Stresle Baş Etme Becerilerini Geliştir
Stresle baş etme pek mümkün gibi görünmese de stresle baş etme becerilerini geliştirmek mümkündür.
Stresle Baş Etme Becerileri: Stresle Başa Çıkmanın Anahtarları
Günümüzde birçok insan; iş, ilişkiler, mali sorunlar ve diğer yaşam zorluklarından kaynaklanan stresle mücadele etmek zorunda kalıyor. Ancak, stresin sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğundan, stresle başa çıkmak önemli bir beceri haline gelmektedir.
İşte detaylı çözüm önerilerinden bazıları;
- Stresi Tanımak ve Nedenlerini Anlamak: İlk adım, stresi tanımak ve nedenlerini anlamaktır. Stresin belirtilerini (örneğin; gerginlik, uykusuzluk, baş ağrısı) fark etmek ve bu stresi tetikleyen faktörleri belirlemek, stresle başa çıkmanın temelidir. Kaynağı bilinmeden yapılacak her çözüm çabası nafiledir. Bizler için önemli olan enerjimizi doğru ve etkili kullanabilmektedir. Eğer stresin kaynağını bilirsek o yönde çözümler geliştirmek daha kolay olacaktır.
Bu maddeye bir örnek verelim; Doktora gidiyorsunuz ve “ağırıyor” diyorsunuz. Doktorda hemen muayene etmeye başlıyor.
Ayaklarınıza, ellerinize, kollarınıza, bacaklarınıza vs bakıyor. Sonunda “galiba başınız ağırıyor” diyor. Peki ilk etapta doktora “ağırıyor” demek yerine “başım ağırıyor” demiş olsaydık bu durumda daha hızlı çözüm bulunmaz mıydı?
Bu örnek çok saçma mı geldi? Aslında günümüzde stresle baş etme becerisi geliştirmek isteyen insanların çoğu bu örnekteki gibi yapmaktadır. İşte bu nedenledir ki çözüm olmadan çözümler bulunuyor. Zaten aynı nedenden kaynaklı streslerin sürekli olarak hayatımızda yer edinmeside bu durumdandır.
- Sağlıklı Bir Yaşam Tarzı İçin Adımlar Atmak: Düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek, yeterli uyku almak ve kötü alışkanlıklardan kaçınmak (sigara, alkol, aşırı kafein) stresle baş etmek için önemlidir. Bu adımlar, vücudunuzun stresle daha iyi başa çıkmasını sağlar.
- Zaman Yönetimi ve Önceliklendirme: Zaman yönetimi becerileri, stresle baş etmenin etkili bir yoludur. Görevlerinizi önceliklendirin, takvimler veya yapılacaklar listeleri kullanın ve gereksiz stresi önlemek için zamanınızı verimli bir şekilde kullanın. Bu sayede zaman baskısı yüzünden yaşadığınız veya yaşayacağınız tüm stresle baş etme becerisi kazanmış olursunuz.
- Olumsuz Düşüncelerle Baş Etme: Olumsuz düşünceler stresi artırabilir. Bu nedenle, olumsuz düşünceleri fark etmek ve zihni olumlu düşüncelere yönlendirmek önemlidir. Olumsuz düşünceleri değiştirmek için pozitif bir iç konuşma geliştirin ve olumlu affirmasyonları kullanın. Bu sayede zihinsel nedenlerden kaynaklanan stresle baş etme becerisi geliştirmiş olacaksınız.
Bu maddeyi belki de çok sık duydunuz ancak nasıl yapacağınızı pek kime açıklamaz. Bu madde aslında basit bir uygulamadır.
Lakin burada belirleyici faktör dikkat ve konsantrasyon gücünüzdür. Eğer dikkat ve konsantrasyon ile ilgili sorunlarınız var ise işte bu maddeyi yapmak pek kolay olmayacaktır.
Aklınıza herhangi bir olumsuz düşünce geldiğinde ilk etapta bilinçli bir şekilde bu olumsuz düşünceyi durdurup olumlu düşünmeye başlayın.
Bu stratejisinin en zor adımı ilk yapmaya başladığınız andır. Çünkü her insan bilgisayar programı gibi programlanmıştır. Bu programlamayı yapan ise yaşadıklarınız, düşündükleriniz, gördükleriniz ve çıkarımlarınızdır. Dolayısıyla zihniniz etkiye tepki olarak alışık olduğu biçimde tepki verecektir.
Ancak siz bilinçli olarak bunu olumluya çevirdiğinizde bilinç önce şaşıracak, sonra mücadeleye başlayacak. Bunun en önemli nedeni bilinçaltı alışık olduğu bildiği şeyleri güvenli alan olarak işaretler ve bu alanın dışına çıkmak istememesidir. Bu alanı aşarsanız bir süre sonra düşünce yapınızda değişecektir.
- Derin Nefes ve Rahatlama Teknikleri: Derin nefes alma, rahatlama teknikleri ve meditasyon stresle baş etme becerisini geliştirmek için etkili yöntemlerdir. Stresli bir durumda derin nefes almak, sakinleşmenize ve stresin etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Rahatlama teknikleri ve meditasyon da zihni sakinleştirir, stresi azaltır ve iç huzuru artırır.
- Destek ve İletişim: Stresle başa çıkmak için destek aramak önemlidir. Aileniz, arkadaşlarınız veya bir destek grubunuz var ise onlarla iletişim kurun. Duygularınızı ifade edin, sorunlarınızı paylaşın ve başkalarından destek alın. Sizi anlayan ve destekleyen insanlarla bağlantı kurmak, stresle baş etme sürecinde büyük bir fark yaratabilir.
- Stresle Başa Çıkmada Yaratıcı Faaliyetler: Yaratıcı faaliyetler, stresin üstesinden gelmek için harika bir çıkış yolu olabilir. Boyama, yazma, dans etme, müzik dinleme veya bahçe işleri gibi hoşlandığınız yaratıcı faaliyetlere zaman ayırın. Bu faaliyetler; zihni rahatlatır, stresi azaltır ve zevk aldığınız bir şey yapmanın keyfini yaşamanızı sağlar.
Stresle baş etme becerileri kazanmanız için önemli olan bu adım için rahatlama sağlayan aktiviteleri keşfedin. Yoga, tai chi, masaj veya aromaterapi gibi stresi azaltan yöntemlerden birini deneyin. Bu aktiviteler, vücut ve zihin arasındaki dengeyi sağlar, rahatlamanıza yardımcı olur ve stresi azaltır.
Stresle baş etme becerilerinin her biri sizin için bir dönüm noktasıdır. Sadece yapmak için yapanlar çözümü değil kandırmayı keşfedecektir. Zaten insanoğlu en çokta kendini kandırarak stresle baş etme becerilerini geliştiremez.
Stresle baş etme bireysel bir süreçtir ve herkesin farklı yöntemlerle başarıya ulaşması mümkündür. Bu yazımızda sizler için önerdiğimiz stresle baş etme becerilerini geliştirerek ve bu önerileri deneyerek sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz. Şu anda değilse ne zaman başarabilirsiniz?
Profesyonel Yaşam Koçu & NLP Eğitmeni
Bunu paylaş:
İlgili
Ucretsizegitimal sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Bir Cevap Yazın