Çigong’a Karşı Tai Chi; Fark ne?
Tai Chi’nin qigong’dan farkı nedir? Her ikisi de, özünde qi enerjisi olan yavaş, nazik hareketlere ve aynı zamanda iyileşme ve esenlik amacına dayanır. Bununla birlikte, Tai Chi’den elde edilen gücün genellikle yoğun olduğu düşünülürken, qigong bir hafiflik hissi verir. Tai Chi, tanımlanmış bir koreografiye veya “forma” dayanır; qigong parçalara bölünebilir ve daha özgürce uygulanabilir.
Tai Chi’nin karmaşık ve belirli hareketler nedeniyle öğrenmesi daha uzun sürebilir; qigong hareketleri, dinginlik ve meditasyona odaklanılarak, nispeten kolaylıkla hızlı bir şekilde öğrenilebilir. Tai Chi’ye genellikle “hareketli meditasyon” denirken, keşfedeceğimiz gibi, qigong’un meditatif uygulaması bir dinginlik hissine dayanır.
Çigong, yumuşak, akıcı vücut ağırlığı hareketlerinden oluşan hareketli bir meditasyon egzersizidir. Egzersizler yaklaşık 3000 yıl öncesine eski Çin’e kadar uzanıyor. Hareketler, kendi kendini iyileştirmeyi teşvik etmek için akupunktur meridyenini ve ilgili organları uyarmak için tasarlanmıştır. Bunun stres hormonlarını düşürme ve doğal iyileştirici uyarma etkisi vardır.
Tai chi ve qi gong’un eski Çin uygulamaları, yavaş hareketleri, meditasyonu ve nefes egzersizlerini birleştirir.
Hem tai chi hem de qi gong, dolaşımınıza, dengenize ve uyumunuza yardımcı olabilecek dövüş sanatlarıdır. Ayrıca chi veya qi (“çi” olarak telaffuz edilir) yaşam enerjisi adı verilen enerjinizi geri kazanmanıza yardımcı olabilirler.
Düşük etkili hareketli meditasyonlar, ayakta durma ve dengelemeyi içerir. Qi gong ve tai chi, yeni başlayanlar ve sağlık sorunları olan kişiler için mükemmel fitness aktiviteleri olsa da, elit sporcular da yavaş hareketleri yapmaktan fayda sağlar, çünkü herkesin daha iyi denge ve kas kontrolüne ihtiyacı vardır.
Duruşlar duraklamadan birlikte akar, qi gong ve tai chi’yi vücudunuzu sürekli hareket halinde tutan yavaş, zarif danslar gibi gösterir. Bir ders alabilir veya egzersizleri açık havada, kendi başınıza veya bir grupla yapabilirsiniz.
Hareketli meditasyon;
eklemler ve kaslar üzerinde minimum stres yaratan çok düşük etkili bir egzersizdir.
Çoğu insan, yürüyüş gibi bazı aerobik egzersizlerin yanı sıra ek güç geliştirme de yapmalıdır.
Tai chi ve qi gong’un en iyi özelliklerinden biri, hemen hemen her fitness düzeyine uyacak şekilde uyarlanabilmeleridir. Artritiniz varsa, hafif akan düşük etkili hareketler eklemleriniz için kolaydır. Gerekirse oturarak veya tekerlekli sandalyede de yapabilirsiniz.
Hamileyken tai chi ve qi gong gibi meditatif hareketlerden birçok fayda elde edebilirsiniz . Esnekliğinizi artırabilir ve dengenizi iyileştirebilirler. Her iki aktivite de düşük etkiye sahiptir, bu nedenle eklemlerinizi riske atmazlar.
Şeker hastalığınız varsa ve hareketsiz kaldıysanız, tai chi ve qi gong sizi yavaşça hareket etmeye geri döndürmenin harika yolları olabilir. Zindelik seviyenize bağlı olarak, doktorunuz şeker hastalığınızı yönetmenize yardımcı olmak için muhtemelen biraz kardiyo ve daha ılımlı aktivite önerecektir.
Çigong, Çince’den kabaca, insanın doğasında bulunan işlevsel (enerjisel) özünü geliştirmek veya geliştirmek anlamına gelir. Asya’nın en eski (kayıtlı tarihten önce) şifa ve tıbbi uygulamalarından bazılarının çağdaş ürünü olarak kabul edilir.
Çigong egzersizleri, tümü Qi işlevini yani, derinden odaklanmış ve gevşemiş hallerin elde edilmesi yoluyla iç enerjiyi optimize etmek ve dengelemek için doğal güçlerden yararlanmak. Batı düşüncesi ve biliminin bakış açısından, Çigong uygulamaları, doğal olarak oluşan fizyolojik ve psikolojik kendi kendini onarma ve sağlığı iyileştirme mekanizmalarını harekete geçirir.
Tai Chi, doğal dünyayı (yani evreni), denge de dahil olmak üzere dinamik denge durumunda tanımlayan geniş bir felsefi ve teorik kavramı temsil eder. ışık ve karanlık, hareket ve durgunluk, dalgalar ve parçacıklar. Tai Chi, egzersiz, adını bu kavramdan alır ve orijinal olarak hem bir dövüş sanatı (Tai Chi Chuan veya taijiquan) hem de bir meditasyon hareketi biçimi olarak geliştirilmiştir. Meditatif hareket olarak Tai Chi uygulamasının, iyileşme, stres nötralizasyonu, uzun ömür ve kişisel huzur için içsel olarak işlevsel dengeyi ortaya çıkarması beklenir.
Tai chi ve qigong arasındaki fark nedir?
Muhtemelen tai chi’yi duymuşsunuzdur ve kulağa qigong’a benzediğini düşünüyor olabilirsiniz. Ve bunu düşünüyorsanız, haklısınız: Hem tai chi hem de qigong, hareketli bir meditasyon yoluyla stresi azaltan ve enerjiyi artıran eski Çin gelenekleridir. Bununla birlikte, birkaç önemli fark var.
“Her ikisi de nefes almaya ve vücutta enerji dolaştırmaya ve zihni sakinleştirmeye odaklanır, ancak qigong ayrıca, akciğer tıkanıklığını gidermek veya kalp atış hızınızı yavaşlatmak gibi odaklanmak isteyebileceğiniz belirli bir durum için belirli teknikleri içerir”
Çigong eğitmeni ve Strala Yoga’nın kurucu ortağı Mike Taylor ekliyor: “Çigong, tai chi ile aynı temelleri paylaşıyor, ancak çok basit bir avantaj sunuyor. Pek çok tanıdık tai chi uygulamasının öğrenilmesi yıllar alabilirken, qigong formlarına başlamak çok daha kolaydır.”
Bunu paylaş:
Ucretsizegitimal sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.