Jüpiter: Güneş Sistemi’nin En Büyük ve Güçlü Gezegeni
Jüpiter Dünya’ya 600 milyon km uzaklıkta bir gezegen. Aslında bu zamana kadar gördüğümüz gezegenlere göre bir tık daha uzak gezegenlerden. Güneş etrafındaki bir turu 12 yıl sürüyor. Horoskopu 12 yılda tamamlıyor anlamına geliyor. Bütün burçları geçiyor. Bir burçta 1 yıl kalıyor.
Jüpiter Güneş Sisteminin en büyük gezegeni. Gerçekten en büyük. Plüton, Neptün, Uranüs de dahil. Bütün Güneş Sisteminin gezegenlerini toplayın, bir araya getirin, hatta içine asteroidleri de koyun, Jüpiter kadar yapmıyor; öyle bir büyüklükten bahsediyoruz. Dünya’yı, Mars’ı, Uranüs vs hepsini birleştirin ve aynı zamanda asteroidler Pallas’tır, Shiron’dur bunları da içine katın. Jüpiter kadar büyük olmuyor. O yüzden Güneş Sisteminin en geniş gezegeni.
İçerisinde yoğun bir şekilde hidrojen ve helyum gazları var. Gaz açısından da yoğun bir gezegen. Henüz daha katılaşmamış yönleri de var. Yoğun bir şekilde helyum ve hidrojen gazlarını içeriyorsa, soğumasını devam ettiğini de gösteriyor, katılaşmaya devam ediyor.
Bir yıldız gezegen olurken önce soğumaya başlıyor. Soğumadan sonra hidrojen ve helyum gazları katılaşacak şekilde farklı elementler oluşturmaya başlıyor. Bu sürecin içinden hala geçtiğini görüyoruz Jüpiter’in. Hala gaz içeriyor. Belki 5-10 bin yıl daha da soğuduğunu, helyum gazlarıyla beraber daha da genişlediğini görebiliriz.
Etrafında çok fazla Ay var. Bizim etrafımızda 1 tane, Jüpiter’in etrafında bir sürü Ay var. Geniş bir gezegen olduğu için uydularının da çok olduğunu görüyoruz.
Astrolojide en güçlü ve en pozitif gezegenlerden. En yüksek enerjili gezegenlerden diyebiliriz. İyi şansı, kutsamaları ifade ediyor. İyi kader. O yüzden Jüpiter’i astrologlar severler. İyicil bir gezegen diyor onlar. Gerçekten de en iyicil gezegenlerden, yükselten, genişleten bir gezegen. Genişleme aslında burada Jüpiter’in genişliğinden de görüyoruz. Genişleme, büyüme ve aynı zamanda her şeyi artırıyor.
Jüpiter dokunduğu her şeyi güçlendirir ampli taşı gibi. Dokunduğu her şeyi artırır. Yükselten, genişleten; anahtar kelimeleri.
Güneş gibi kral bir gezegen. Güneş bir yıldız gerçi ama, gezegensel yapı içine giriyor. Jüpiter’e baktığımızda, konuştuğumuzda sanki dişilmiş gibi, tam tersine eril bir gezegen. Dışa dönük olduğu için kral diyebiliriz. Aslında Güneş kendi ışığını yayan bir kral iken Jüpiter bütünün hayrına çalışan bir kral. Jüpiter’in sadece Dünya’ya değil tüm gezegenler için çalışan bir kral olduğunu görüyoruz.
Güneş Dünya’ya ışığını yayıyor, Dünya insanlığını aydınlatıyor, fotosentez olması için ışınlarını yayıyor. Dünya insanlığını dolaylı olarak besliyor. Ay direkt besliyor ama Güneş dolaylı besliyor. Jüpiter’in tüm galaksiye genişleten, büyüten bir kral olduğunu görüyoruz. O yüzden ruhsal tarafı Jüpiter’in çok büyük, önemli.
Jüpiter’i Daha Çok Yılın Enerjisini Okumak İçin Kullanıyoruz
Astrolojide okumalarda bir oluşun süresi ne kadar kısaysa o kadar anlık okumalarda; ne kadar uzunsa o kadar genel okumalarda çalıştığını görüyoruz. Örnek veriyorum; Jüpiter’i okuyorsanız, Jüpiter Balık’ta bir kişi o yılda doğanların tamamı Jüpiter Balık’ta doğuyorlar sonuçta.
1978’in bir bölümünde Jüpiter örnek verecek olursak Oğlak’a giriyorsa 1 yıl boyunca kim doğarsa doğsun Oğlak’ta olacak. O yüzden daha şahsi okumalarda değil daha genel o yılın enerjisinin okumalarında kullanılıyor. Yani Jüpiter’i okumalarda daha çok yılın enerjisini okumak için kullanıyoruz. O yılın enerjisini ifade etmek için ya da bakmak için.
Mars’ın okumasını daha kısa döngüler için 2 aylık döngüler için Venüs’ü, Merkür’ü farklı. En kısa okumalardan biri Ay. Daha net, gün içindeki enerji değişimlerini okumak istiyorsunuz; bugün kalkıyorsunuz değişik bir enerji var, ne bu diyorsunuz. Astrolojiye baktığınızda ha tam o günün enerjisi içinde bir geçiş kavuşum var. Gün içindeki enerji değişimlerinde açıları okuyoruz. Açılar anlık ya da kısa geçişlerdir.
Mesela kavuşumlar, kare açılar ya da 60 derece açılar. Açılar astrolojide günün enerjisini yorumlamak için kullanılır. Yani bugünün enerjisini yorumlamak için. Jüpiter biraz daha uzun bir dönem okuması, bir yılın okumasını yapmamızı sağlıyor.
Maskülen bir gezegen, dışa dönük. Enerjisi dışa yönlü, gerçekleştiren, yapan bir enerjisi var. Bedenin üst ve sağ tarafıyla çok daha bağlantılı. Bedenin ön tarafıyla ilgili. Gelecekle ilgili aynı zamanda. Yang özelliğinden dolayı genişlemeyle ilgili.
Güneş içimizdeki yaşamsal öz demiştim. Jüpiter o yaşamsal özü alıp evrende bir yere yerleştiriyor. Jüpiter’in işi yaşamsal özü yani Güneş’in ışığını alıp onu güzel bir yere yerleştiriyor. Güzellik yaratıyor.
Jüpiter’i bir Buda gibi düşünebilirsiniz aslında. Buda’nın böyle bir geniş karnı vardır ya. Tibet’te resmedilen Buda’dan bahsediyorum. Hindistan’da Buda’yı biraz daha fit yaparlar. Jüpiter’i Buda’ya benzetiyorum; neşeli, keyifli, coşkulu, genişleyen, sürekli büyüyen, yayılan özellikte. Yani Jüpiter guru gibi. Galaksinin gurularından biri.
Genişlediğinden mütevellit büyük resmi gören bir yapıdır Jüpiter. İçimizdeki içsel öğretmen aynı zamanda. Bize bilgeliği ile rehberlik yapıyor. Daha deneyimle değil de mesela Satürn’ün tam tersi olduğunu göreceğiz. Satürn direkt deneyimle rehberlik yapıyor. Satürn biraz daha dayakçı bir öğretmen, karşınıza başka bir şeyleri çıkarıyor. Sizin yüzleşmenizi sağlıyor. Jüpiter öyle değil. Bilgisiyle bilgeliğiyle öğretmen oluyor. Deneyimden daha fazla bilgeliğiyle öğreten bir öğretmen diyebiliriz.
Dualite ya da ikili düzen açısından yang;
Metali: Kalay
Bakırı sırlamak için kullanılıyor. SN diye geçiyor periyodik cetvelde. Çok hafif bir metal bakır gibi. Jüpiter aslında yine sırları olan bir gezegen, sırlamak için de kullanılıyor. Venüs ile Jüpiter’in ilişkisini görüyorsunuz. Bakır ile kalay. Beraber çok fazla kullanılıyor. Bakır tek başına kullanıldığında insan bedenine belki çok iyi gelmeyen yapılar içerirken onu kalayla birleştirdiğinizde aslında ne diyebiliriz?
Bakırın üzerine kalay kapladığınızda bakırın sevgisi genişliyor. Kalay genişleten, büyüten, dışa dönük bir yapı. Venüs ile birleştiğinde sevgiyi genişletiyor. Bakır ile kalayın böyle ruhsal bir yönü var. Biri dişil biri eril. O yüzden Venüs ve Jüpiter çok iyi anlaşır.
Kabalada sefirot olarak Cheset diye geçiyor. Jüpiter kaçıncı aşama idi yukarıdan aşağıya indiğimizde? 4. Aşama. Yani 1. Aşama Kether, 2. Aşama Chokmah neydi zodyakta 3. Aşama? Satürn. İnvolüsyonun aşamalarından bahsediyorum; 3.aşama Satürn Binah. Sonra aşağıda 4. Aşama Cheset diye geçer Heset diye okunur.
Kabalada şu en üstteki Kether şurada gördüğünüz. 4. Cheset. Cheset mimari yaratım demek. Mimari yaratımla ilgili küre. Mimarlıkla da ilgili dolayısıyla. Cheset, büyük organize eden kuvvettir. Varoluşun 4. Aşaması diyebiliriz.
Sembolüne baktığımızda Jüpiter, Dünya’nın sembolü. Madde aleminin sembolü yani. Jüpiter’in sembolü bu +’nın sol tarafından yukarıya doğru çıkan bir Ay’dır aslında.
Şu + sembolünün sol tarafından yukarıya yükselen bir Ay sembolü. Dünya’nın üzerine genişlemek anlamına geliyor. Bunun tersi Satürn. Dünya’nın içine doğru daralmak burada da, aşağıya doğru Ay.
Jüpiter maddeden özgürleşmeyi sembolize eder. Madde aleminden özgürleşme. Özgürleşme derken madde aleminden kopmak anlamına gelmiyor. Bu arada bazı Jüpiterliler madde aleminden kopmaya çok meyillidir, Jüpiter’i güçlü olanlar. Özgürleşme maddeden kopmak gibi algılanır. Mesela paradan özgürleşme, paradan kopmak gibi algılar. Maddeden özgürleşmeyi maddeyi reddetmek gibi algılar. Ama maddeden özgürleşmek aslında tutunmamaktır. Her şeye sahip olup hiçbir şeye tutunmamaktır. Jüpiter madde aleminden uzaklaşmaya çok meyilli bir gezegen, ruhsal aleme çok daha yakın bir gezegen. Bu olduğu için Satürn var. Siz çok uçtuğunuzda aşağıya doğru inip bu Dünya üzerinde bedenlenmediğin bir şeyin anlamı yok diyor. Jüpiter’in madde aleminden özgürleşme, maddeden kopma değil özgürleşme gibi bir çalışması var.
Kendi evindeki burçlara bakarsak, yani yönetici olduğu. Yönetici olduğu ne demek? En fazla özelliklerini net bir şekilde hayatı boyunca gördüğünüz ya da aynı zamanda o gezegenleri çalışıyorsunuz. Yengeç Ay ile çalışıyor. Jüpiter ile çalışan 2 burç var, aynı Mars gibi, Koç ve Akrep’ti. Venüs’te de biri Terazi biri Boğa’ydı. Jüpiter’in biri Balık, 12. Ev
Bunu paylaş:
İlgili
Ucretsizegitimal sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Bir Cevap Yazın