Tarot’un Kökeni: Tarihi ve Sembolizminin Kökenleri
Tarot’un kökeni bilinmiyor, ancak olasılıkla 14. Yüzyıl’da Akdeniz Havzası’nda ortaya çıktı. Kartların genelde evrenin bir sınıflandırması ya da haritası olduğu kabul edildi. Evren maddesi ilk aşamada her zaman dörde bölündü ve “dört” sayısı destenin temelidir; Orada dört öğeye, dört çeyreğe, güneşin durağına, dört mevsime vs.uyan dört deste vardır. Bu sınıflandırmanın içine katılan diğer sayılar doğrudan bu destelerden türer.
Arkana Majör 22 Kart
Büyük Arkana 22 Anakart Atus’un, Evleri’n ya da anahtarlarınkine göredir. Kartların konusu ve kitap (Tarot, Thoth’un ya da Mısırlı Merkür Tahuti’nin kitabı diye adlandırılır), 1O sayısının ve insandaki yirmi iki harfin etkisi olup, güçlerinin idaresinde onun en iyi yöntemidir.
Sınıflandırmadan, İbrani Kabala’sındaki Tarot sistemi ortaya çıkar. Kabala, “alınmış” başka deyişle, inisiye olma yoluyla alınmış, öğrenilmiş öğreti, gelenek demektir. ibrani kabalası, Egtotuab Kabalası’na dayandığını öne sürer.
İbraniler’in büyük büyücüsü Musa’nın, ülkenin azizleri tarafından sırdaş edildiği varsayılmıştır. Bu kuram bizzat geleneksel çizimlerde Mısırlı şekillerinin ve fikirlerin işaretlenmiş izleri tarafından güçlü biçimde onaylandı.
Ama bunda aynı zamanda Hindu dinlerinin de çeşitli etkisi mevcuttur. Özellikle, Hindu Tanrı Ardhanari, dört destenin dört silahıyla temsil edilir:
Değnekler, Kupalar, Kılıçlar ve Paralar;
Bu nedenle, Mısırlı ve Hindu ustaların şimdi kaybolmuş olan ilkel biçimli kart destesinden sorumlu oldukları olası gibi görünüyor. Yadsınamaz olansa, Tarot’un orta çağ biçiminde kesinlikle İbrani Kabalistler tarafından bir araya getirilmiş olduğudur.
Atus’un genel sembolizmi o zamanların geçerli Kilise ve Devlet fikirlerine dayanır. Bu da özellikle Atus’un Deli, Büyücü (hokkabaz ya d hilebaz), Dişi Papa, imparator, imparatoriçe, Papa, Keşiş, Asılan Adam, Adalet, Ölüm, Şeytan, Tanrı’nın Belası (Kule), Son Hüküm gibi başlıklarla kendini gösterir.
Greko-Romen etkinin belirgin bir kanıtı vardır; olasılıkla da eski destelerde İmparator’a bazen Jüpiter denildiğinden ve belki de Lanetli Kule Ateş ya da Şimşek Agni’nin simgesi olarak alınabilirken, astronomik.Güneş, Ay ve Yıldız üçlüsüne sahip olduğumuz için.
Bu karışık kökenler yine de büyük anlam taşımaz. Bu deste, olduğu şekliyle Sırdaşlar tarafından vakıf olunan bilgelik geleneğinin korunması ve ilerletilmesi anlamı gibi ustalıkla kalıplaştırıldı. Sırlara ihanete karşı koruyucular, özellikle Atus ya da Aslar’a atıflara saygıyla takdim edildi.
Bu konular üzerine önemli bir kitabın geleneksel kart destesi biçiminde, bu resim lerin çoğaltılmasıyla yakında ortaya konulacağı umuluyor.
Bu kartlar yüzyıllarca çok ünlendiler. Onlar hakkında yüzlerce kitap yazıldı. “Bohemyalılar” ya da Çingeneler tarafından fal bakmakta yararlanıldı ve sakat bir şekli iki yarıkürenin tüm Latin ülkelerinde çeşitli kağıt oyunlarında kullanıldı. Ama bunlar Doğa’nın Gizli Enerji’lerinin soylu seyrinde gerçek kullanımın bozulmasıdır.
Bunu paylaş:
İlgili
Ucretsizegitimal sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Bir Cevap Yazın