Yaşam Koçluğu Ücretleri
Hızlanan yaşam ve sürekli değişimin getirmiş olduğu gelişimlere ayak uydurmak isteyen kişilerin başvurduğu yaşam koçluğu ile ilgili merak ettiklerinizi ele alacağız. Bu yazımızı bitirdiğinizde sadece yaşam koçluğu ücretleri hakkında bilgi sahibi olmakla kalmayacak aynı zamanda en iyi yaşam koçu çalışmalarının nasıl yapıldığı hakkında da bilgiler alabileceksiniz. Ayrıca yaşam koçluğu ücretleri nasıl hesaplanır çalışmasını örneklerle öğrenebileceksiniz.
Yaşam koçu ücretleri son zamanlarda merak edilen bir konu olmakla birlikte arama motorlarında sık sık araştırmaları yapılmaktadır. Yaşam koçluğu ücretleri ve yaşam koçluğu ücret hesaplamaları ile ilgili bilmeniz gereken gerçekleri sadece burada bulacaksınız.
En İyi Yaşam Koçu Çalışması
Yaşam koçları edindikleri deneyimler ve bilgiler artıkça doğal olarak ücretlerinde de artışlar olur. Tabi ki net bir rakamı herkes ister. Ancak artan enflasyon ve diğer nedenlerden dolayı yaşam koçluğu ücretleri üzerinde de belli artışlar olur. Bu artışları hesaplamak kişiden kişiye farklılık gösterse de belli bir ortalaması olabilmektedir. Burada yaşam koçluğu ücret hesaplamaları hakkında detaylıca bir çalışma yapacağız.
Yaşam koçluğu ücretleri tamamen pragmatist bir paydada buluşur. Bir yaşam koçu danışanına sağladığı fayda o yaşam koçunun asıl fiyatını belirler. Çünkü bazı yaşam koçları uzun görüşmeler yaparak danışanın çok fazla zamanını almaktadır. Bu durumda danışan fayda ve fiyat denkleminde çok zaman kaybettiğinden o çalışma danışan için pragmatist bir çalışma olmaz. Dolayısıyla görüşme başarılı dahi sonuçlansa danışan gözünde değeri pek yoktur.
Yaşam Koçu Nasıl Fayda Sağlar?
Yaşam koçluğu durup dururken çıkmış bir alan değildir. Çağın gerekliliği ve zorunluluğu olarak çıkmış olup hızlanan zaman, iş yaşamı, aynı anda yaşanan birçok sorunun hızlı çözümü olarak çıkmıştır. Buradaki asıl amaç danışan yaşadığı sorunları nasıl yaşadıysa asıl çözümü de aslında bildiğini lakin hız değişimi nedeniyle görememesinin aydınlatılmasıdır.
İşte bu aşamada yaşam koçu yaşam koçluğu çalışmasına başlar ve kişiye pragmatist bir süreç yürütmeye çalışır. Eğer danışan için yeterli fayda sağlanamadıysa bu durumda danışan için o görüşme başarısızdır. Ancak danışan günlerce sürecek görüşmeden ziyade çağın gerekliliği gibi hızlı ve özsel fayda şağladığına inandığı anda yaşam koçluğu ücretleri de bu fayda oranında değişir.
Yaşam Koçluğu Ücretleri
Fayda sağlamış olan bir danışan, pragmatist düşünceye sahip yaşam koçluğu çalışmasından vazgeçer mi? Asla vazgeçmez. Kaldı ki bir alışverişi nasıl yaptığınızı düşünün. O alışverişin size sağlayacağı faydaya odaklanır, zihninizde fayda sıralaması yaparsınız ve en çok fayda sağladığına inandığınız ürünü alırsınız.
İşte bu durumda pragmatist olmayan kendisini yaşam koçu olarak değilde akıl veren, dert dinleyen veya bir psikolog gibi gören yaşam koçları danışana yeterli yararı sunamayacaktır. Çünkü yaşam koçu kendi alanında harikalar yaratabilir. Ancak kendi alanı dışında tamamen sert bir duvara çarpmış gibi kalır ki birçok yaşam koçu da iyi bir koçluk eğitimi almadığı için yaşam koçu ve psikolog arasındaki farkı dahi göremez.
Oysa yaşam koçu bir psikolog olsaydı bu yüzyılda neden ortaya çıktı ki? Zaten psikolog var o halde neden yaşam koçu zorunluluk olarak ortaya çıkıyor? Demek ki yaşam koçu psikolog olmadığı gibi psikolog gibi de çalışmaz. Zaten bir psikolog kadar da insan psikolojisi hakkında detaylı bilgiye sahip değildir. İşte pragmatist faydacılık anlayışı yaşam koçluğu ücretleri konusunda da asıl belirleyici olan şeydir.
Eminim birçoğunuz yaşam koçluğu ücretleri konusunda şu şu kadar şeklinde yazı bekliyordunuz. Ancak uzun uzadıya pragmatist yapıdan uzak yaşam koçluğu ücretlerini yazmak işi bilmemekle eşdeğerdir.
Yaşam Koçluğu Ücretleri Nasıl Belirlenir?
Yaşam koçu sıklıkla veya uzun sürelerde koçluk görüşmesi yapamaz. Bunun asıl nedeni dikkat süresidir. Ancak bir yaşam koçu sağlıklı olarak günde 3 koçluk görüşmesi yapabilir. Tabi ki bunun harici fazla yapabilmekte mümkündür. Ancak belli bir zaman aralığından sonra verim düşmektedir. Haliyle bu durumda yaşam koçu için pek iyi bir izlenim değildir.
Yaşam koçluğunda bir diğer detayda hafta de en az bir gün yaşam koçunun kendi yaşamına zaman ayırma zorunluluğudur. Yaşam koçu unutmaması gerekiyor ki önce kişi kendi yaşamının koçudur. Dolayısıyla kendi yaşamının koçu olan kişide dengeyi iyi kurabilmelidir. Bu nedenle yaşam koçluğuna yeni başlamış olan yaşam koçları haftada bir gün 3 yıldan fazla aktif yaşam koçluğu yapmış kişiler haftada iki gün 10 yıldan fazla yaşam koçluğu yapanlar genelde haftada 3 gün kendilerine zaman ayırır.
Bu zaman çizelgesini daha sonraki yazılarımızda net bir şekilde anlatacağım. Şimdi hesaplayalım günde en fazla üç haftada altı gün çalışan bir yaşam koçu ayda yani 30 günde 78 görüşme gerçekleştirir. Bu görüşmenin ayrı ayrı kişilerle yapılması gerekmiyor. Toplam görüşme sayısı olarak hesaplayabilirsiniz.
Toplam görüşme sayısı bir yaşam koçunun aylık yapabileceği sağlıklı görüşme sayısıdır. Bu sayı kişisel olarak kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Yaşam Koçluğu Ücretleri Hesaplama
Yaşam koçu ayda 78 sağlıklı görüşme yaptığını varsayalım. Aylık toplam yapılabilecek görüşme sayısı ile hedeflenen geçim miktarına bölerek yaşam koçluğu ücretleri bulunabilir.
Örnek Hesaplama yapacak olursak;
3 Yıldan az deneyimi olan yaşam koçu için: Toplam sağlıklı görüşme sayısı 78 ve yaşam koçluğu ücreti belirleyecek yaşam koçunun geçinmek için aylık miktarının 20 bin olduğunu varsayalım. (Bu rakam yine kişiden kişiye değişecektir.)
Bu durumda;
Yaşam koçluğu ücret hesaplaması yapacak olursak; 20.000 / 78 = 256 TL gibi bir rakam çıkar. Bu durumda 3 yıldan az deneyimi olan nispeten yeni sayılabilecek bir yaşam koçu aylık 20.000 TL hedefi için haftada 6 gün, günde 3 görüşmeyle 256 TL yaşam koçluğu ücreti belirleyebilir.
Bu rakam az mı geldi? Deneyim artıkça hızlanacak ve aynı zamanda pragmatist bir yapıya büründükçe artacaktır. Gelin aynı durumu 3 yıl üstü bir yaşam koçun için yapalım.
3 yıldan fazla deneyimi olan yaşam koçu için: Günde 3 haftada 5 gün görüşme hesaplamasıyla yapalım. Bir ay 30 gün üzerinden hesap edersek yaşam koçu ayda 8 gün çalışmayacak demektir. Bu durumda da yaşam koçu aylık bazda toplam 22 gün çalışacaktır. Aylık kazanması gereken miktarında 30.000 olduğunu varsayalım.
Bu durumda;
Yaşam koçluğu ücret hesaplaması yaparak aylık çalışma gün sayısı 22 gün * günlük görüşme sayısı 3 = 66 görüşme yapar. Aylık 30.000 kazanç hedefinde ise; 30.000 / 66 = 454₺ yapar.
Peki burada neden 30 bin hedef konuldu. Bunun en temel nedeni 3 yıldan sonraki deneyimlerde yaşam koçları genelde kendi yöntemlerini oluşturur. Dolayısıyla bazı alanlarda öne çıkmaya başlar. Bir nevi branşlaşma adımı başlar. Bu durumda 3 yıl sonunda danışan kitlesinin benzer yapıda olacağı anlamına gelir. İşte bu branşlaşma düşünülen aksine 2/1 oranında yaşam koçu ücretleri için artışa neden olur.
10 yıldan fazla deneyimi olan yaşam koçu hesaplamasına bakalım: günde 3 görüşmeyle haftada 4 gün çalışma şeklinde hesaplanacaktı. Ancak belirtmem gerekiyor ki 10 yıldan fazla olan yaşam koçları içerisinde eğitim verenler, kitap yazanlar veya sadece koçluk görüşmesi yapanlar şeklinde bir ayrım oluşuyor. Sadece koçluk yapan yaşam koçları haftanın 6 günü çalışabilmektedir.
Bir ay 30 günden hesaplıyorsak ve ilgili yaşam koçu ayda 12 gün çalışmıyorsa bu durumda toplam çalışma süresi 18 gün olarak karşımıza çıkacaktır.
Bu durumda;
Yaşam koçluğu ücret hesaplaması yaparak aylık çalışma gün sayısı 18 gün * günlük görüşme sayısı 3 = 54 görüşme yapabilir. Aylık 30 bin kazanç hedefinde ise: 30.000 / 18 = 1.666 ₺ yapar.
Yaşam koçluğu ücret hesaplamaları ortalama olarak bu şekildedir. Bu hesaplamalarda hata payları, ayların gün sayısının değişimi olabilir. Ancak bu durum ortalama yaşam koçluğu ücretleri üzerinde bir değişikliğe neden olmaz. Kaldı ki buradaki fiyatların yaşam koçlarına göre değişebildiğini unutmayalım. Ayrıca bu fiyatların ortalama yaşam koçluğu ücretleri için taban fiyat olduğu unutulmamalıdır.
Yaşam Koçluğu Ücretleri İçin Belirleyiciler
Yaşam koçunun deneyimi, kendini geliştirmesi, danışana pragmatist yaklaşımı, tanıtabilmesi gibi etkenlerinde yaşam koçluğu ücretlerine etki edeceğini lütfen unutmayın. Nitekim yaşam koçunun günlük ve aylık yapabileceği görüşme sayısı ortada iken yaşam koçluğu görüşme talebi artığında yaşam koçu fiyatı artırarak günlük 3 gün aylık hedeflenen rakam aralığında görüşmeleri tutmaya çalışır. Bu durumda ister istemez fiyat artışına neden olacaktır.
İşte bu nedenledir ki bir yaşam koçu günde 3 görüşme yapabilecekken 6 görüşme isteği gelmişse bu durumda fiyat artışı yaparak 3 görüşmeye indirebilmektedir. Bu durum yaşam koçluğu alanında sıklıkla görülebilen bir durumdur.
Umarım yazımıza nispetten de olsa aklınızdaki soruları gidermeye yardımcı olmuştur.
Yaşam Koçu & Kişisel Gelişim Eğitmeni
UZEMKU Bilgi Teknolojileri Kurucusu
Bunu paylaş:
İlgili
Ucretsizegitimal sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Bir Cevap Yazın