Zenginler Neden Vergi Ödemez? Jeff Bezos Nasıl Yatırım Yapar? (KİŞİSEL GELİŞİM Bilgileri)
Bu yazının Video Hali Mevcuttur. Buraya TIKLAYARAK izleyebilirsiniz.
Zenginler nasıl daha az vergi ödüyor? Milyarlar kazanıyorlar ancak bir mahalle bakalından nasıl daha az vergi ödüyorlar. Vergi mi kaçırıyorlar, yoksa vergiden mi kaçınıyorlar. Bu zenginlerin vergi sırrı ne? Bunu nasıl yapıyorlar.
Bazıları hayırsever, bazıları sanatsever bazıları da spor sever. Tesadüf mü? Zenginler dünyasında hiçbir şey tesadüf değildir.
Sizler için tüm dünyadaki zenginlerin vergilerden nasıl kaçındığını bu video serilerinde anlatacağım. Sıkı durun çünkü hiçbir şey göründüğü gibi değil.
Bu bölümümüzde Wall Street’ in efsane ismi ve aynı zamanda dünyanın en zenginlerinden biri olan Jeef Bezos ve Morris Pearl’ i inceleyeceğiz.
Morris Pearl’ i birçoğunuzun duymadığına eminim, çünkü kişisel gelişimciler hep belli kişiler üzerine video yapar. Bunun sebebi de tabi ki insanların önyargılarıdır. Oysa Morris Pearl şuanda emekli olmasına rağmen borsa yatırımlarıyla geçinen biridir. Bir önceki “Zenginler vergi ödemekten nasıl kaçınıyor?” adlı yazımızda Warren Buffett’ in nasıl vergi ödemekten kaçındığını anlatmıştık ve nasıl hisse senetlerine yatırım yaptığının detaylarına bakmıştık. (Buradan Ulaşabilirsiniz)Üstelik şirketinin hangi şirketleri elinde tutuğunu anlatmıştık.
Morris Pearl ise Warren Buffett’ in şirketi olan Berkshire Hathaway şirketinin hisselerinden amazon, apple ve daha birçok şirkete hisselere sahip. Buraya kadar her şey normal ancak gelin görün ki Morris Pearl’ kendisi gibi zenginlerden daha çok vergi alınmasını savunmak için paralarını harcıyor. Evet yanlış duymadınız zenginlerden yani bizden daha çok vergi alınsın diye çalışmalar yapıp kamuoyu oluşturmaya çalışıyor.
Ne kadar yardım sever iyi bir insan değil mi? Eğer öyle düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz.
Morris kendi ütopyasını şöyle anlatıyor; Herkesin iş yerlerimizden alışveriş yapmaya gücü yeten orta sınıftan olan insanlarla dolu bir ülkede yaşamak istiyorum” diyor. Çoğu insanın normal bir işi var; maaş alıyorlar ve maaşları üzerinden yüzdelik kesilerek vergilerini ödüyor.
Mesela ülkemizde memur olan birinin maaşı henüz hesabına yatmadan ortalama maaşının %15-20 ‘ si vergi olarak kesildikten sonra maaşlar hesaba yatar. Görüldüğü üzere vergiler maaş üzerinden peşin olarak alınmaktadır. Ancak bazen vergi oranları ve diğer kesintilerle bu oran artabilmektedir.
Ancak Morris gibi insanlar ise gelirlerinin çoğunu yatırımlardan, genellikle hisse senetlerinden veya fonlardan elde ediyorlar. Böylece bu kişiler maaş vergisi ödemiyor yatırım sermaye kazancı ödemektedirler. Türkiye de yatırım sermaye oranlarının vergileri %0 ile maksimum %10 arasında değişmektedir. Eğer uzun süreli yatırımcıysanız yani bir yıl ve daha uzun süreli yatırımlarınız elinizde ise %0 vergi avantajınıza sahi olabiliyorsunuz. Üstelik belli bir limite kadar ben bu videoyu çekerken 70 bine kadar olan kazançlarda beyanname düzenlememe ayrıcalığı dahi bulunmaktadır.
Ancak limiti aşarsanız vergi vermeniz gerekecektir. Tabi ki burada da vergi kaçınımları devreye girmektedir. Mesela maaş alan biri 400 bin TL kazancına ortalama 110 bin TL’ lik vergi öder. Ancak yatırım sermayesinden kazanç elde edenler 400 bin TL kazanç için maksimum 50 bin TL öder. O da elindeki varlıklar kısa süreli ve vergi dilimleri içerisinde ise…
Göreceğiniz üzere maaş üzerinden geçinen insanlar vergiler nedeniyle zenginlerden çok daha fazla vergi ödemektedirler. Zenginler ise bu vergi farkıyla tekrar yatırım sermayesine yönelir ve böylece gün geçtikçe zenginlerle maaş alan kişiler arasında fark açılır.
Sermaye yatırımı yapan zenginlerin elinde olan fonlar, hisseler maddi bir değer değil, harcanabilir bir değer değil bu nedenledir ki vergilendirilebilir bir para değildir. Diyelim ki elinizde bir hisse var ve hisse size 1 Milyon TL para kazandırdı. Buradan vergi vermezsiniz. Çünkü sistem yalnızca bir şeyi gerçekten sattığınızda vergi ödemeye dayalıdır.
Bu sistemi en iyi kullanan Milyarder ise Amazon’ un kurucusu ve hisselerinin büyük bir çoğunluğunu elinde bulunduran Jeef Bezos’ tur. Jeef Bezos neredeyse hiçbir vergi ödemiyor. Çünkü elindeki hisselere sadece bir değer biçilebiliyor ve ancak hisse senedini satıp gerçek paraya dönüşünce vergilendirilebiliyor. Ve sattığında da bu sermaye kazancı olarak vergilendiriyor.
Ancak Jeef Bezos hisselerini neredeyse hiç açığa satmıyor. Peki nasıl geçiniyor?
Gayet basit Jeef Bezos banka kredilerini kullanıyor. Nakitte ihtiyacı olduğunda elindeki hisse senetleri banka tarafından varlık olarak değerlendiriliyor ve istediği kadar kredi alabiliyor. O kredi ile yatırımlar yapan Jeef Bezos şirketi büyüdükçe elindeki hisse senetlerinin değeri de artıyor. Böylece daha fazla kredi alabiliyor ve şirketinin değerini daha da artırabiliyor.
Hisselerinin değeri artarken açığa da hisseleri satmayıp banka kredilerinde limitleri sürekli artırarak servetine servet katarken hiçbir vergide ödemiyor. Çünkü bu Jeef Bezos’ un elindeki para borç para ve borç paradan da vergi alınmaz. Yaptığı yatırımlar aldığı borcu öderken aynı zamanda elindeki şirketinin hisse fiyatları artığından varlığının değeri artmaktadır. Borç limitini de gün geçtikçe artırmaktadır.
Fazla kazandığı ay veya yıl olduğunda da onunla hemen hisse alarak vergiden yine kurtulup elindeki hisseleri artırmaktadır. Görüldüğü üzere bu paraya vergi verilmeyeceğinden Jeef Bezos aslına bakarsanız mahallenizdeki bakkaldan niceliksel daha az vergi ödediğini söyleyebiliriz.
Gelelim Morris Pearl’ e peki o nasıl vergilerden kurtuluyor. Morris “Ekonomik adalet ve vergi adaletini savunan isim olarak tanınıyor demiştik. Emin olun insanları çok fazla düşündüğü için vergi adaleti savunuculuğu yapıyor. Demek isterdim ancak gerçek öyle değil. Morris’ in elinde Jeef Bezos gibi büyük bir şirket yok ancak ekonomide adalet, vergide adalet diyerek birçok vakıf ve hayırseverlik işine girişmiş durumda. Bunun içinde “Yurtsever Milyonerler” hareketini başlatıp özdeştirerek hayırsever iş adamı imajını oluşturmuştur.
Bu imaj sayesinde vergilendirmelerden kurtulabiliyor. Nasıl mı?
Az önce yukarıda 400 bin TL maaş alan birinin ne kadar vergi verdiğini hesap etmiştik. Bu örneği dolara çevirelim ve 400 bin dolarlık kazanç sağlayan Morris normal şartlarda 50 Bin Dolar vergi vermesi gerekiyor ABD yasaları gereğince. Ancak Morris hayırseverlik adı altında bur parayı vergi vermektense bu harekete bağış olarak vermektedir. Böylece 400 bin Dolar kazançtan hiç vergi vermeyip, vergisiyle de kendisine hayır sever milyoner unvanını oturtmayı başarmıştır.
Şunu söylemem gerekiyor ki Morris’ in yaptığı bu hareket yasa dışı değil. Türkiye de de yasa dışı değil. Yasalar bunu mümkün kılmakta ve vergi muafiyeti elde edebilmek için bunu yapabileceğini söylemektedir. Sadece bu da değil. Futbol kulüplerine verilen para, derneklere ve vakıflara bağışlanan parada vergiden düşürülebilmektedir.
Şimdi zenginlerin neden daha az vergi verdiğini anladığınızı düşünüyorum. Ancak bu seriyi bir süre daha devam ettireceğim. Çünkü bu sayede vergi avantajlarını anlayabilir ve vergi sisteminin ABD’ de haliyle Türkiye’ de nasıl işlediğini anlayabileceksiniz. Bu bir finansal okuryazarlıktır.
Kişisel gelişim kanallarının aksine bize burada bütünsel kişisel gelişimden yana tavır takınıyoruz. Böylece zengin birinin vergi matrahına baktığınızda az bir vergi verdiğinizde artık şaşırmayacak ve neler yaptığını bileceksiniz. Unutmayın bunların her biri yasal ve oyunu sadece kurallarına göre oynamaktır. Eğer oyunu kurallarına göre oynarsanız başarı kaçınılmazdır. O halde kendimizi geliştirmek için kanalı takip etmeye hemen başlayabilirsiniz.
Serimizin bir sonraki bölümünde ise dünyanın en zengini olmamasına rağman en zengininden dahi fazla konuşulan, spacex, tesla gibi şirketlerin sahibi olan ELON MUSK’ un nasıl daha az vergi ödediğini inceleyeceğiz.
Bunu paylaş:
İlgili
Ucretsizegitimal sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Bir Cevap Yazın