Doğru Nefes Nasıl Alınır?

Akış

Doğru Nefes Nasıl Alınır?

Doğru nefes, bedenin yeterince nefesle beslenmesi ve yeterince nefes boşaltımı sağlamasıyla ilişkilidir. Doğru nefes, diyafram nefesi ya da karın nefesi olarak da tarif edilen, yatay nefestir. (Yatay nefes hakkında bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.)

Bu yöntemde, nefes alırken diyafram kasılır ve kaburgaları alttan yanlara doğru iterek   göğüs kafesini yatay olarak genişletir, interkostal  kaslar da iyice yanlara ve öne doğru açılmasını sağlayacak şekilde gerilip kaburgaları çeker, böylece akciğerler  nefesle dolup büyümek için yeterli alana sahip olur; nefes verirken de bu kaslar gevşer ve göğüs kafesinin tekrar kapanarak nefes çıkışını sağlar.

Gelelim doğru nefes. Doğru nefes dediğimizde aslında tabii ki yine farklı durumlarda farklı nefesler olabilir ama bunun sağlıkla ilişkili konuşacaksak yolu aslında hemen hemen tektir. Tabii ki ağız burun kombinasyonları değişebiliyor ama.
Doğru nefes dediğimiz şey kısaca şu; “yeterince nefes girmesini ve sonrasında nefesin yeterince boşalmasını sağlayacak bir mekanizmanın aktif olması”

Bunu sağlayan nefes türü de diyafram nefesi ya da karın nefesi olarak da sıklıkla duyduğumuz yatay nefestir. Çünkü en sık kullandığımız iki nefes vardır; yatay nefes ve dikey nefes. Dikey nefes dediğimiz omuzların yükseldiği ya da göğüsün yukarı doğru ya da ileri doğru yükseldiği nefes türü.

Yatay nefes dediğimizde daha çok karnımızın ya da karın çevremizin aktif olarak kaburgalarımız yana doğru açıldığı nefestir. Bu neden doğru kabul ediliyor.
Çünkü kaburgaların ya da göğüs kafesinin doğal açılma yönü yataydır, dikey değildir, ya da öne arkaya doğru değil bu da ne demek biz omzumuz kaldırdığımızda ya da işte göğsü şöyle ileri doğru aldığımızda aslında gerçek anlamda göğüs kafesinde bir açılma gerçekleşmiyor.

Bu açılma gerçekleşmediğinde zaten akciğerde dolabilecek alan daha az olmakla birlikte içeride oluşan basınç da daha az olduğu için nefes girişi ile ilgili daha güçsüz kalıyoruz. Ne zaman ki yatay nefes yaparız yani diyafram hop ittirir kaburgaları yana doğru açar, kaburgaların yanlarındaki kaslar da kaburgaları yana doğru çeker. Böylece içeride daha büyük alan oluştuğu için hem iç basınç yükseldiği için daha doğrusu içeride bir boşluk oluştuğu için basınç daha düşük dışarıda daha yüksek böylece içeri akış sağlanmış oluyor.

Böylece basınçla da desteklendiği için daha çok havayı daha çok alana daha az eforla alabiliriz. Bu da daha büyük bir nefes beslenmesi anlamına geliyor. Zaten az önce bahsettiğimiz gibi yapılan çalışmalara göre dikey nefes aldığımızda % 30 kapasite kullanabilirken akciğerlerimizi, yatay nefes aldığımızda ilk denemelerde bile % 70- 80’lerin üzerine çıkarken bunun kalitesini artırıp alışkanlık haline getirdiğimizde tam kapasiteyi neredeyse bu işi taşıyabiliyoruz.

Dikey nefeste beden çok yorulur. Yani siz orada nefes almazsınız sadece bedeninizi kullanarak nefes alıyormuş gibi zannedersiniz. Karın nefesi yani diyafram nefesi her zaman güçlü bir nefestir. O yüzden insan kendini daha iyi hisseder.
Bu yüzden de hatta solunum ilişkili hastalıklarda mesela astım gibi normalde ne var bir akciğer kapasitesi eksiği var zaten örnek veriyorum akciğerleri zaten % 60 kapasitede kullanabiliyor ama bir de yanlış nefes kullandığını düşünün bu kişinin %60’ı bile kullanamıyor demek bu. Böyle durumlarda doğru nefesi alışkanlık haline getirebilirsek astımlı hastalarda bile en azından elindeki potansiyelin tamamını kullandığı için ciddi anlamda semptomlarda toparlama ve yaşam kalitesinde artış sağlanabiliyor.

Bununla birlikte şöyle düşünelim bizim için bu kadar hayati bir kaynak. Yani biz yemek yemeden bir ay kadar hayatta kalabiliyoruz. Hatta bazı durumlarda işte ekstra kaynağı olanlar bazen daha uzun bile yaşayabiliyor. Su tüketmeden değişiyor ama bir hafta 10 güne kadar en iyi şartlarda hayatta kalabiliyoruz.

Nefes almadan sadece dakikalardan bahsediyoruz ki hayatta kalsak bile çok kısa sürede çok kalıcı hasarlar alıyoruz. Bu kadar hayati bir kaynağı % 30’da giderdiğimizi düşünün bizim fizyolojik ve ruhsal olarak sağlıklı olma şansımız çok çok tabii ki düşüyor. Bu yüzden doğru nefes çok çok önemli .

Sonraki Yazı için Tıklayınız: Doğru Nefesin Önemi

 

Melek Öztürk

Kitaplarıma Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ..

Share this content:


Ucretsizegitimal sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Ucretsizegitimal sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin